Hlavní obsah

Rivalové na stejné straně sítě. Šlágr volejbalové extraligy odstartoval hold Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina ještě nezemřela, její sláva i vůle. Tak příznačně začíná státní hymna momentálně nejsledovanější země světa. Tou byl zahájen i šlágr 20. kola volejbalové extraligy mezi Jihostrojem České Budějovice a pražskými Lvy. Hala ve Stromovce se zahalila do modrožluté kombinace, všichni vzdali hold statečnému národu. Slova písně ovšem znali jen dva aktéři – hostující blokař Valerij Todua a nahrávač Ivan Pljaseckij.

Foto: Jihostroj/Daniel Kubát

Šlágr volejbalové extraligy mezi Jihostrojem České Budějovice a pražskými Lvy odstartoval hold Ukrajině.

Článek

„Úvod mě dojal. Je skvělé, že na nás pamatujete a jste s námi solidární. Za to moc děkuji," uvedl Todua. „Podporu vnímáme a pomáhá nám. Celý svět musí pochopit, že za konflikt nemůže Ukrajina," řekl Pljaseckij. Ani další krok programu nebyl standardní. Oba celky se sešly na stejné straně sítě a společnou fotografií vyjádřily jednotný postoj. „Nikdy jsem nic podobného nezažil. Zavládla solidarita mezi soupeři. Děkuji Jihostroji, že podobnou akci zorganizoval," líčil Todua.

V samotném klání si Jihočeši a Pražané nedarovali ani míč. Bitva to byla veliká a došla až do tiebreaku, v němž byli šťastnější hosté. „Porazit Jihostroj je vždycky svátek. Tentokrát to ale bylo utkání o srdci," popisoval emotivně 29letý blokař Lvů, jenž byl vyhlášen MVP zápasu. „Cenu i výsledek chci věnovat ukrajinskému národu a všem vojákům, kteří teď brání naši vlast," zdůraznil. Ptát se ho na vývoj duelu nemělo smysl. „Nezlobte se. Zápas jsem vnímal jako vteřinu. Ani na čísla jsem nekoukal. Nejsem matematik, ale obyčejný blokař, prostě jsem hrál," smál se Todua.

Jindy je zvyklý se s novináři dlouze bavit, tentokrát chvatně zamířil do kabiny. „Omlouvám se, běžím! Musím se podívat, co se za ty dvě hodiny stalo u nás doma," křikl už za chůze rodák z Kirovohradu. Jeho parťák, který pochází z Vinnice, měl telefon dávno v ruce. „Je hrozné, co se děje. Všichni říkají, abychom nepanikařili, že to zvládneme. Doufám, že tomu tak bude. Tohle není žádná sranda," povídal Pljaseckij. Také 24letý nahrávač Lvů se stěží soustředil na utkání. „Mám strach o rodinu, o všechny lidi na Ukrajině včetně vojáků. Není normální, aby v současnosti vypukla válka," kroutil hlavou.

České Budějovice prohrály zápas 2:3 na sety a výsledek notně zamotal čelo tabulky. Jihostroj dvě kola před koncem základní části spadl na druhou příčku bod za Karlovarsko, Lvi jsou pátí dva body za Příbramí a čtyři za Kladnem.

Reklama

Související témata: