Hlavní obsah

Tenisový vládce Medveděv v ohrožení! Vyřaďte Rusy ze všech grandslamů, zní z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě se ani příliš neohřál na tenisovém trůnu, kde v pondělí oficiálně vystřídal po 361 týdnech dlouhodobého krále Novaka Djokoviče, a už mu hrozí sesazení. Na ruské a běloruské tenisty, tedy i na novou světovou jedničku Daniila Medveděva, cílí v souladu s omezováním účasti reprezentantů obou zemí ve sportovním dění po vpádu vojsk na Ukrajinu sankce, s nimiž se na ITF obrátil člen prezídia Ukrajinského tenisového svazu Vsevolod Kevlič.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv na turnaji v Acapulcu.

Článek

Ukrajinský tenisový svaz písemně vyzval mezinárodní federaci ITF k okamžitému vyloučení Ruska a Běloruska z organizace. Ukrajinská strana označila tento krok s ohledem na "bezprecedentní cynické a krvavé útoky" z posledních dní za oprávněný. "Rusko a Bělorusko nemají právo nejen pořádat mezinárodní soutěže na svém území, ale ani se účastnit týmových soutěží ITF a individuálních turnajů v zahraničí," uvádí se v dopise.

„Nechte je (i Medveděva) hrát na akcích ATP Tour, ale grandslamové turnaje jsou v rukou ITF, a když na nich nemůžete hrát, nemůžete být ani světovou jedničkou," připomněl Kevlič zásadní přísun bodů do žebříčku z turnajů Velké čtyřky, tedy Australian Open, French Open, Wimbledonu a US Open. V Austrálii letos došel Medveděv až do finále, ale pokud by nemohl startovat na následujících třech letošních akcích, pozici světové jedničky by ztratil.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv zdraví fanoušky po vítězném zápase s Japoncem Nišiokou na turnaji v mexickém Acapulku.

ITF rovněž pořádá mimo jiné Pohár Billie Jean Kingové, v němž Rusky loni v listopadu v Praze ve finále porazily Švýcarky i s olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou v sestavě. V její gesci je rovněž Davisův pohár, v němž má momentálně vítězství obhajující ruský tým jistou účast na finálovém turnaji a do kvalifikačních bojů tento týden nezasáhne. „Byla by pro ně ostuda, kdyby teď byly z obou soutěží jejich týmy vyřazeny," nabádá ITF Kevlič.

ITF se zatím k návrhu ukrajinského svazu nevyjádřila. Již dříve ale přistoupila ke zrušení všech svých soutěží plánovaných na letošní rok v Rusku a v Bělorusku.

Šestadvacetiletému Medveděvovi pomohl do čela žebříčku český tenista Jiří Veselý, který Djokoviče vyřadil ve čtvrtfinále v Dubaji. Ruský tenista došel na souběžně hraném turnaji v Acapulcu do semifinále, kde podlehl stejně jako ve finále Australian Open Španělovi Rafaelu Nadalovi. „Splnil se mi životní sen," užíval si Medveděv pozice světové jedničky, avšak současně přiznal, že jeho inauguraci zastínila situace na Ukrajině. „Není lehké se probudit v Mexiku a sledovat všechny zprávy z domova. Jako tenista chci propagovat mír po celém světě."

Foto: Morgan Sette, Reuters

Rus Daniil Medveděv ve finále Australian Open.

Na šestém místě aktuálního žebříčku ATP figuruje další Rus Andrej Rubljov, jenž o víkendu ve finálovém klání v Dubaji udolal Veselého. Čtyřiadvacetiletý rodák z Moskvy se rovněž vyjádřil proti konfliktu na Ukrajině. Po úspěšném semifinále napsal na objektiv kamery protiválečný slogan "No War Please".

Měla by ITF neprodleně vyloučit ruské a běloruské tenisty z organizace a tedy i z účasti na grandslamových turnajích?
ano
77,8 %
ne
22,2 %
Celkem hlasovalo 7538 čtenářů.

Reklama

  Skreč Medveděv - Lehečka Skreč konec
20240502T11 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.