Hlavní obsah

Rychlost a tvrdost! České ragbistky jsou na vzestupu, už si můžou dovolit víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před zápasem si řekly svoji obvyklou hlášku, že musejí dobře namazat stroj, po něm utvořily kolečko, v němž je trenér Vít Chalupa zahrnul chválou. České reprezentantky v sedmičkovém ragby zvládly úvodní utkání Evropských her s Itálií a dál smějí po výhře 28:5 snít svůj olympijský sen.

České ragbistky začaly na Evropských hrách skvěle.Video: Český olympijský tým

 
Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) ‑ Poprvé se ragby o sedmi hráčích a na 2x7 minut objevilo na OH v Riu před sedmi lety. A v posledních letech si akční varianta tradičního sportu, kde jedna rychlá akce střídá druhou, získává na popularitě také v Česku.

„Je u nás na velkém vzestupu i díky finančním dotacím,“ vypozorovala jedna z reprezentačních opor Julie Doležilová. Zatímco dřív ženská reprezentace odehrála jeden turnaj na jaře a hráčky střídaly „klasické“ patnáctkové ragby se sedmičkovým, i díky financím na podporu ženských kolektivních sportů se situace změnila.

Foto: Ivana Roháčková

Anežka-Marta Sládková při obranném zákroku proti Italkám.

„Můžeme jezdit na turnaje, potkávat se s elitními soupeři. Naše holky jsou amatérky, ale můžeme jim nabídnout zdravotní péči. Máme tu dvě fyzioterapeutky a vždy mají práci až do večera,“ říká kouč Chalupa.

Sedmičkové ragby vyžaduje specializovanou přípravu. „Hřiště je stejné, ale sedmičky jsou víc ve sprintu. Kdo není rychlostně vybavený, nemá šanci,“ ví Doležilová, která je rychlá a nebojí se ani tvrdosti. „Mám dva bráchy, doma jsem se často prala, mě kontakt baví,“ usmívá se.

A olympiáda? Z Evropských her postoupí vítěz přímo, druhý a třetí tým do finální kvalifikace. „Myslím, že to je ještě daleko, cílíme na Los Angeles 2028. Ale proč nezkusit to těm velmocem trochu znepříjemnit a pozlobit je,“ plánuje kapitánka Jana Urbanová.

Reklama