Hlavní obsah

Schilb už má v ruce český pas. Reprezentaci pomůže i na mistrovství Evropy!

Praha

Basketbalista Blake Schilb definitivně získal české občanství a posílí reprezentační tým na mistrovství Evropy. Jednatřicetiletý rodák z amerického Monmouthu, kterého si čeští fanoušci pamatují z působení v Nymburce, si před třemi lety vzal Češku Barboru, s níž má dvě děti. Česko je pro něj i celou rodinu domovem, o občanství usiloval téměř rok.

Foto: Česká basketbalová federace

Basketbalista Blake Schilb už má v ruce český pas.

Článek

Už dnes odpoledne na přípravný turnaj do řeckého Xanthi odletí Schilb jako český občan. Ve středu večer si naturalizovaný Američan totiž vyzvedl svůj český pas. Ten ho mimo jiné opravňuje nastupovat za národní tým a nic tedy nebrání tomu, aby odcestoval na zářijové ME, jehož základní skupinu česká reprezentace odehraje v Rize. „Cítím se skvěle. Jsem rád, že se to podařilo dokončit. Byl to opravdu dlouhý proces. Je skvělé mít konečně české občanství," oddechl si Blake Schilb.

„Doufám, že moje role na šampionátu bude důležité. Budeme tam odjíždět s velkými nadějemi. Příprava je dobrá, jen ji teď musíme správně zakončit. V týmu přijmu roli, kterou mi trenér určí. Chtěl bych po svém příchodu na hřiště být dobrým spoluhráčem a dodat týmu sebevědomí," vytyčil si cíle svého působení v českém národním mužstvu.

Blake Schilb se už tři týdny připravuje s českou reprezentací, absolvoval s ní soustředění v Trutnově a Brně, kde i na výjimku nastoupil k vítěznému zápasu s Japonci. „Je to národní tým, takže jsou tu samí dobří hráči. Trenér dělá dobrou práci, aby dal dohromady jednotlivé individuality. Každý ví, že musí udělat maximum pro úspěch týmu jako celku," líčil basketbalista, jenž po odchodu z Nymburka v roce 2009 prožil většinu kariéry ve Francii.

Nejprve hrál čtyři roky za Chalon, po nich si odskočil do CZ Bělehrad, aby se na uplynulou sezónu vrátil opět do Francie do týmu Paris-Levallois. V příštím roce by měl nastupovat v dresu Galatasaray Istanbul. „Něco málo z češtiny umím, hlavně kvůli dětem. Musím ale hodně trénovat a zlepšovat se, abych mohl lépe komunikovat se spoluhráči a abych vám při příštím interview mohl říct více českých slov," smál se Schilb.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články