Hlavní obsah

Sedm vyloučení a červená karta navrch. Házenkářky v úvodu ME dojely na nedisciplinovanost

Brest

První zápas nezvládly. České házenkářky vstoupily do mistrovství Evropy ve Francii porážkou. Jedním z klíčových aspektů prohry 28:31 bylo velké množství vyloučení, kterým „vévodila“ červená karta pro Kamilu Kordovskou.

Foto: Robert Grim/chf.cz

Iveta Luzumová dostává v zápase s Rumunskem dvouminutový trest.

Článek

Silné Rumunky se snažily ubránit všemi dostupnými prostředky. V řadě případů ale české házenkářky soupeřky faulovaly a hned sedm prohřešků proti pravidlům bylo potrestáno dvouminutovým trestem.

„Před turnajem jsme byli upozorněni, že některé situace budou rozhodčí posuzovat přísněji než jindy. Opravdu je přísněji posuzovali, ale ne vždycky," povzdechl si trenér Jan Bašný. „Nakonec jsme měli sedm vyloučení, což je skoro čtvrthodina, a to je moc," dodal.

Nejvíce české plány narušila situace z 21. minuty, kdy červenou kartu dostala Kamila Kordovská. Česká hráčka si na lavičce odpykávala dvouminutový trest, na pokyn trenérů ale ještě čtyřicet sekund před jeho vypršením vběhla na hřiště a vzhledem k tomu, že se jednalo o její třetí dvouminutový prohřešek v zápase, musela předčasně do sprch. Hráčku moment natolik silně zasáhl, že mixzónou prošla v slzách.

Pokyn od trenérů

„Od trenérů vždy dostáváme pokyny, kdo má jít na hřiště. Myslím, že v případě Kamily byl problém v komunikaci. Tohle ale zápas nerozhodlo," míní reprezentantka Veronika Malá.

„Byli jsme ve čtyřech. Kamila šla na hřiště, ve chvíli, kdy neměla. Rázem jsme nemohli dělat rotaci hráček a měli jsme málo možnosti, jak naši hru organizovat," konstatoval Bašný. „Ale jako hlavní důvod prohry to nevidím. Prohráli jsme proto, že jsme nezvládli začátek," vysvětlil vzápětí.

„Po takovém špatném začátku se dá těžko utkání zvrátit," uvedl Bašný.

Reklama

Související témata: