Hlavní obsah

Sen o medaili se rozplynul. Beachvolejbalistky Háječková, Klapalová jsou čtvrté

ŘÍM

Plážové volejbalistky Lenka Háječková a Hana Klapalová svou nečekanou pouť mistrovstvím světa v Římě ziskem medaile nekorunovaly. V souboji o bronz v neděli podlehly třetímu páru z olympijských her v Pekingu i aktuálního světového žebříčku Číňankám Čchen Süe, Si Čang 14:21 a 12:21.

Foto: ČTK/AP

Světový šampionát v beachvolejbalu.

Článek

Oba tituly získali reprezentanti beachvolejbalové velmoci Brazílie. První trofeje se dočkali nejvýše nasazené Larissa s Julianou i Emanuel s Alisonem. Semifinálové přemožitelky české dvojice po strhující finálové bitvě porazily trojnásobné šampionky Misty Mayovou-Treanorovou a Kerri Walshovou z USA 16:14 v rozhodující třetí sadě. Vítězové letošního turnaje v Praze na Štvanici přehráli krajany Ricarda a Marcia Arauja 2:0.

Čínské hráčky v areálu Foro Italico za celý týden prohrály jediný zápas v semifinále a dnes roli favoritek suverénně splnily. V šesté společné sezoně se dočkaly první medailové radosti na MS. České hráčky zopakovaly při druhém společném roce čtvrtým místem své maximum ze Světového okruhu a staly se v Římě nejlepšími Evropankami.

"Čtvrté místo je pro nás super, ale poslední dva zápasy nám ty pocity kazí. Včera i dneska jsme v setu uhrály nejvíce čtrnáct bodů, takže pojedeme domů jak spráskaní psi," řekla ČTK zklamaná Háječková, která s Klapalovou podobně jednoznačně podlehly v sobotním semifinále brazilským světovým jedničkám Larisse s Julianou.

České hráčky postoupily ze základní skupiny s jedinou výhrou, v play off využily příznivého losu a po vyřazení tří papírových favoritů se ocitly v semifinále. V něm už na páry z dlouhodobé světové špičky nestačily. Z Říma si nicméně odvezly 700 bodů do světového a zároveň olympijského žebříčku pro Londýn, v němž před šampionátem byly osmnácté. Navíc si rozdělí prémii 28.000 dolarů, která jim na chvíli ulehčí těžké shánění financí a sponzorů pro účast na dalších turnajích.

V zápase o bronzové medaile měly Číňanky od začátku navrch. Obávaným účinným servisem si vytvořily tlak a na síti využívaly výškovou převahu. Soupeřky nutily k chybám, první přišla hned při úvodní výměně a nahlodala psychiku českých volejbalistek. Nenašly zbraň na lépe hrající soupeřky a první set prohrály 14:21.

"Číňanky šly servisem od začátku po mně, za celý zápas jsem pořádně nepřihrála a honily jsme se po kurtu," mrzelo třiatřicetiletou Háječkovou, v šestkovém volejbale špičkové libero a bývalou mistryni republiky s Olympem Praha.

Ve druhém setu se štěstí několikrát přiklonilo na stranu českého páru, který se začal dostávat do hry a srovnal na 8:8. Po dalších blocích Klapalové ještě chvíli držel minimální bodový odstup, ale pak začaly úřadovat bezchybné Asiatky a druhý set vyhrály ještě s větší převahou 21:12.

Český volejbal se tak nedočkal druhé medaile z mistrovství světa v historii, tou jedinou zůstal bronzový úspěch Soni Novákové s Evou Ryšavou v rakouském Klagenfurtu v roce 2001.

Zlaté medaile si odvezly turnajové jedničky Larissa s Julianou. Po dvou stříbrech a jednom bronzu se dočkaly vysněného titulu, který na poslední chvíli sebraly americkým legendám a nejúspěšnějšímu páru historie Mayové s Walshovou. Dvojnásobné olympijské vítězky nevyužily za stavu 14:13 mečbol a ve vypjaté koncovce dvakrát ztroskotaly na bloku Juliany. Po kralování na MS v letech 2003 až 2007 a předloňské absenci se jim návrat na úplný vrchol nepodařil.

Osmatřicetiletý Emanuel je šampionem podruhé, neboť už v roce 2003 kraloval s dnešním soupeřem Ricardem. Nového parťáka Alisona si vybral před loňskou sezonou.

MS v plážovém volejbalu v Římě
Ženy:
O 3. místo: Čchen Süe, Si Čang (8-Čína) - Klapalová, Háječková (22-ČR) 2:0 (14, 12),
finále: Larissa, Juliana (1-Braz.) - Mayová-Treanorová, Walshová (5-USA) 2:1 (17, -13, 14).
Muži:
O 3. místo: Brink, Reckermann (4-Něm.) - Plavins, Smedins (15-Lot.) 2:1 (20, -18, 11),
finále: Emanuel, Alison (2-Braz.) - Marcio Araujo, Ricardo (3-Braz.) 2:0 (16, 15).

Reklama

Související témata: