Hlavní obsah

Česko-Austrálie 61:50Senzace. Mladé basketbalistky vyřídily i Austrálii a budou na MS hrát o medaile

Plzeň

Další úspěch talentované generace. České basketbalistky doma na MS do 17 let řádí a po čtvrtfinálovém postupu přes Austrálii mají jisté, že budou o víkendu hrát v Plzni o medaile. V sobotním semifinále se reprezentantky utkají se Španělkami (18).

Foto: Sport.cz

Radost mladých českých basketbalistek.

Článek

České hráčky, které loni získaly senzační stříbro na ME do šestnácti let, prokazují svou kvalitu i o rok později ve světové konkurenci. Dosud neporažené Australanky přemohly obrovskou dávkou bojovnosti, nasazení a výtečnou střelbou zdálky.

V úvodní čtvrtině udržely krok s rychlými  soupeřkami především díky třem tříbodovým trefám, jenže na přelomu prvního a druhého dějství pak přišel téměř osmiminutový úsek bez vstřeleného koše. Naštěstí dopad na skóre nebyl tak kritický, protože daleko lépe než útok fungovala česká obrana.

Nicméně stav 13:20 byl varující, zvláště když klíčová pivotka Reisingerová do té chvíle brzy nasbírala tři fauly a žádnou z pěti střel neposlala do koše. Mladé reprezentantky ale ukázaly příkladnou vůli, obrovskou dávku bojovnosti a ještě do poločasu dokázaly manko smazat.

Po trojce kapitánky Malečkové dokonce těsně před pauzou už vedly 25:24. Když se ve 23. minutě poprvé v utkání trefila Reisingerová, jakoby spustila střelecká stavidla celého českého týmu.

Následovala jedenáctibodová šňůra, po níž byl čtvrt hodiny před koncem stav 44:31 a zaplněná plzeňská hala se ocitla v extázi. S dvouciferným náskokem pak šly domácí basketbalistky i do poslední čtvrtiny, kdy Australanky hodně přitvrdily.

Reprezentantky ale vzorně pracovaly v obraně, měly navrch při doskoku a po trojce Šípové, která byla celkově už devátou českou v zápase, vedly dvě minuty před koncem 60:48. O takový náskok už nemohly přijít, se závěrečným hvizdem propukla postupová radost naplno.

MS basketbalistek do 17 let v Klatovech – čtvrtfinále
Česko - Austrálie 61:50
Nejvíce bodů: Šípová 20, Holešínská 17, Šoukalová 9 - Tupaeaová 14, Bibbyová 9, Forcadillová 8, 2140 diváků, čtvrtiny 13:16, 12:9, 27:15, 9:10.
Další čtvrtfinálová utkání: Maďarsko - Japonsko 61:51, USA - Kanada 86:45, Španělsko - Francie 73:54

Reklama