Hlavní obsah

Perušič, Schweiner - Krou, Aye 2:1Skvěle! Perušič a Schweiner vyhráli na ME skupinu a jsou v osmifinále

Aktualizováno

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na ME do osmifinále. Po vítězství 2:1 nad Francouzi Krouem a Ayem vyhráli skupinu D.

Foto: OBO 2021/Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalisté David Schweiner (vlevo) a Ondřej Perušič na archivním snímku

Článek

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na mistrovství Evropy v Mnichově do osmifinále. Po vítězství 2:1 nad Youssefem Krouem a Quincym Ayem z Francie vyhráli skupinu D a vynechají díky tomu čtvrteční úvodní kolo play off. Naopak Jakub Šépka a Tomáš Semerád po druhé porážce na šampionátu dohráli, v konečném pořadí jim patří 25. místo.

Favorizovaný šestý pár světového žebříčku Perušič, Schweiner si v úvodní sadě nechal Francouze utéct na 3:7, a třebaže vyrovnal, koncovku neuhrál. Pak ale začali čeští reprezentanti mnohem lépe bránit, druhý set vyhráli rozdílem sedmi bodů a rovněž v závěru tie-breaku už měli bezpečný náskok. I druhý zápas na turnaji tak české medailové naděje vyhrály ve třech setech.

V součtu s turnajem v Hamburku museli hrát tie-break v pátém z posledních šesti zápasů, čtyřikrát z toho ho vyhráli. "My to hrajeme rádi jako vytrvalostní sport, takže si to rádi prodloužíme. Čtyřicet minut umí hrát každý, tak proč si nezahrát padesát nebo hodinu," komentoval to s úsměvem Schweiner.

Češi se minulý týden v Hamburku vrátili po Perušičově covidu a Schweinerově naštípnutém palci. "Absence tréninku přetrvává celou sezonu. Nejsme v úplně ideálním rozpoložení už od ledna, ale o to víc jsem na nás pyšný, že se povede vyhrát takhle těžké zápasy," ocenil Schweiner.

Ve třetím setu jim pomohla i férovost Francouzů, kteří přiznali teč blokaře Kroua. "Já jsem byl rád, že ten polař k tomu takhle přistoupil. Blokařovi se to úplně moc přiznávat nechtělo, otočil se zády a snažil se uhrát ten bod pro ně. Tohle my zrovna ceníme, když i ta druhá strana hraje fair play. Takhle by to mělo být vždycky," řekl Schweiner.

S Perušičem s tímto francouzským týmem často přes zimu trénují. "Kamarádíme se. Nechci říct, že jsme něco takového očekávali, protože při hře je to vždycky jiné a každý chce vyhrát, ale o to víc si toho ceníme, že ty vztahy jsou jsou takhle dobré, že se nemusíme brát přiznat teče, protože oni nám to vrátí stejně v tahle důležitý moment, jako je tie-break," dodal Perušič.

Šépka a Semerád končí

Zato Šépka a Semerád prohráli i druhý zápas ve skupině a play off bude bez nich. Česká dvojice podlehla v duelu dvou poražených týmů z úvodních utkání nizozemskému páru Leon Luini, Ruben Penninga 0:2.

Talentovaní mladíci Šépka a Semerád nedokázali ani v jednom setu udržet se soupeři krok. Nizozemcům dovolili v úvodní sadě sedmibodovou a ve druhé šestibodovou šňůru, díky čemuž jim soupeři pokaždé odskočili a svůj náskok už si pohlídali. Češi zápas za 32 minut prohráli 14:21 a 16:21.

Mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Mnichově:
Muži:
Skupina C:
Luini, Penninga (Niz.) - Šépka, Semerád (ČR) 2:0 (14, 16).
Skupina D:
Perušič, Schweiner (ČR) - Krou, Aye (Fr.) 2:1 (-19, 14, 10)
Perušič se Schweinerem postoupili do osmifinále, Šépka a Semerád obsadili 25. místo.

Reklama