Hlavní obsah

Švédsko - Česko 26:26Slibný posun. České házenkářky v odvetném přípravném utkání ve Švédsku remizovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slibný posun. České házenkářky mají za sebou premiéru pod novým trenérem Bentem Dahlem. V Karlskroně proti domácímu Švédsku, jednomu z nejlepších týmů Evropy, remizovaly v přátelském utkání 26:26. Zvládly se tak oklepat z pátečního debaklu 20:36 se stejným soupeřem, účastníkem listopadového mistrovství Evropy, kde národní tým bude chybět.

Foto: Kryštof Rossmann/Český svaz házené

České házenkářky v přípravě remizovaly se Švédskem.

Článek

Oproti prvnímu zápasu udělal Dahl jednu změnu v sestavě, kvůli drobným zdravotním potížím chyběla Malá. Češky na rozdíl od pátečního souboje začaly velmi dobře a rychle si vytvořily tříbrankový náskok. Švédky se ale dokázaly dotáhnout a do poločasu vyrovnaly na 12:12.

I po změně stran český tým nečekaně diktoval tempo, byť byl před zápasem obrovským outsiderem se sázkovým kurzem na vítězství okolo 20:1. Hostující hráčky dobře kombinovaly a necelých devět minut před koncem odskočily do vedení 24:19. Jenže Švédsko znovu srovnalo. „Mrzí mě, že jsme zápas nedotáhli do vítězného konce. Ale udělali jsme obrovský krok dopředu," chválil 52letý kouč, který vede i rumunský celek Ramnicu Valcea.

Norský stratég převzal ženskou reprezentaci po dvanáctileté éře Jana Bašného. Pozici asistenta nakonec zaujal Geir Oustorp místo jiného krajana Moena, jenž odstoupil ze zdravotních důvodů. Nový realizační tým dokázal národní tým nakopnout po úvodní jasné porážce. „Holky byly vystresované a trochu naivní. Byla to tvrdá lekce. Ale jsem na hráčky hrdý, jak se zvedly. Najednou jsem cítil stoprocentní bojovnost. Zlepšili jsme i rychlost a obranu," oceňoval Dahl.

Progres viděla i spojka Markéta Jeřábková. „Od takového výkonu se můžeme odrazit, parádní nasazení. Skvěle jsme se poučily. Už jsme nebyly nervózní a ze soupeře jsme se nepodělaly," pochvalovala si.

Reprezentaci nyní čeká tradiční turnaj O štít města Chebu. Postupně se házenkářky utkají s Egyptem, německým bundesligovým klubem Neckarsulm a „béčkem" Norska.

Přípravné utkání házenkářek v Karlskroně:

Švédsko - Česko 26:26 (12:12)
Sestava a branky ČR: Kudláčková, Řezáčová - Jeřábková 10, Kuxová 2, Kordovská 3, Šustáčková 1, Mikulášková, Kovářová, Cholevová 4, Stříšková 2, Drozdová, Andrýsková 2, Stellnerová 2, Franková, Zachová.
Nejvíce branek Švédska: Hagmanová 5. Vyloučení: 1:4. Diváci: 2224.

Reklama