Hlavní obsah

Špatná záda, špatný krk, špatné koleno... Španělsko oslavuje vzkříšení kapitána Rudyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle nadupaných mladíků vypadá už trochu sešle. Ve 37 letech je ale Rudy Fernandez stále hybnou silou španělské basketbalové reprezentace. Svému kapitánovi vděčí hráči z Pyrenejského poloostrova za obrat ve čtvrtfinále mistrovství Evropy proti Finsku a výhru 100:90.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Španěl Rudy Fernandez v duelu s Finskem.

Článek

Favorit se přitom v prvním poločase moc nechytal proti rychlému stylu a přesné střelbě Lauriho Markkanena a spol. Finové si vypracovali až patnáctibodový náskok. Pak ale zavelel do útoku nejstarší hráč španělské sestavy.

Fernandez svým příkladem strhnul ostatní. Vrhal se po míči, zaznamenal pět zisků, v závěru nasypal tři trojky a Suomi došly síly i myšlenky na zvrat.

"Co vám mám říct? Je úžasný," rozplýval se trenér Španělska Sergio Scariolo. "A přitom má špatná záda, špatný krk, špatné koleno, špatné vlastně všechno, ale nebojí se."

Když sedí na lavičce, nepůsobí příliš zdravě. A navíc hraje ještě s chráničem lokte. Ale palubovka má na Fernandeze léčivé účinky.

"Dokáže soupeři ukrást míč, jako by mu bylo 18 let. V těžkých chvílích je tím nejlepším možným příkladem pro své spoluhráče a skvělým vůdcem," dodal Scariolo, s čímž souhlasil i nejlepší střelec Španělů Willy Hernangomez (27 bodů).

"Po špatném začátku se Rudy snažil všechny zapojit, dostat zpátky do hry. Tak mladý tým jako my takového hráče moc potřebuje," prohlásil pivot z New Orleans.

Fernandez byl ve španělské reprezentaci už na Hrách v Aténách 2004 (!), z olympiád má dvě stříbra (2008, 2012) a bronz (2016), dvakrát vyhrál MS (2006, 2019), třikrát EuroBasket (2009, 2011, 2015), dvakrát Euroligu a rádi na něj vzpomínají i v Portlandu, kde válel za Trail Blazers v letech 2008-11.

Ale stejně si pořád nedá pokoj.

"Proč by měl končit? Vždyť hraje svůj nejlepší šampionát v životě. Očekávám, že pokud bude zdravý, bude hrát dál a bude si to užívat," věří kouč Scariolo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články