Hlavní obsah

Tramvaje bez čísel a svařák za tři eura. K vánoční atmosféře chybí v Brestu už jen sníh

Brest

Na evropském šampionátu házenkářek mají české hráčky první volný den. Každá ho tráví po svém. Některá zůstává na pokoji, jiná naopak chce poznat město. Tutéž variantu volím i já.

Foto: Václav Trousil

Vánoční stánek nabízející teplé nápoje, palačinky a koláče.

Článek

Když vylezu z hotelu, vůbec mi nepřijde, že je první adventní neděle. Nasazuji kapuci a z předměstí Brestu se vydávám do centra. Až teprve tam zjišťuji, že se vánoční čas blíží.

Foto: Václav Trousil, Sport.cz

Náměstíčko s vánočními trhy v Brestu.

Václav Trousil

Na místních trzích, kde je přibližně patnáct stánků, si dávám svařák za tři eura. Právě teplý nápoj nejlépe zahřeje promoklou duši. V Brestu totiž neustále prší. Na druhou stranu, co také od počasí v přístavním městě čekat. Teplota se zde ale pohybuje okolo patnácti stupňů Celsia, což je oproti České republice zlaté.

Proto se nezdráhám zůstat u stánku trochu déle a nasávat kromě dalšího svařáku i místní atmosféru. Na náměstíčku jsou kromě stánků také kolotoče, které svým osvětlením podtrhují přicházející vánoční náladu. Ačkoliv prší, našli se i odvážlivci, kteří atrakce vyzkoušeli.

Další mojí zastávkou je hala. V moderní Brest aréně, která je určena výhradně jen na házenou hrají české reprezentantky všechny tři duely v základní skupině D. Vzhledem k její poloze od centra je nejlepší použít tramvaj.

Na zastávce ale brzy zjišťuji, že oproti Praze je rozdíl v jedné zásadní věci. Tramvaje nejsou označené čísly, ale svou trasou, takže se musíte orientovat pouze podle konečných zastávek. Naštěstí hned ta první, která jede, je ta správná, a proto do ní nasedám.

Po pár minutách vystupuji na zastávce Polygone. Odtud je hala na dohled. Teď už jen stačí vyhnout se vzrůstajícímu počtu kaluží a bez mokrých bot do ní dojít.

Povedlo se. Po pěti minutách už kontrole u vchodu ukazuji svou akreditaci a jsem vpuštěn dovnitř. I když se dnes nehraje, chci si halu detailně projít. Z vylidněného tiskového centra sleduji proud vody stékající po skle jednoho z největších oken Brest arény. Jsem rád, že už mám cestu za sebou. I když vám není venku zima, všudypřítomná voda vám také na náladě nepřidá.

Přijde senzace?

No nic. Nastal čas připravit se na dalšího soupeře české reprezentace. Házenkářky nastoupí v pondělí proti obhájkyní titulu Norkám, které na úvod turnaje překvapivě prohrály s Němkami. Říkám si, že kdyby se stejný výsledek povedl i Češkám, jednalo by se o prvotřídní senzaci. Vždyť český tým dosud nikdy Norsko neporazil!

Výsledek zápasu také výrazně napoví, jakým směrem se budou ambice českého týmu posouvat. V případě vítězství má ještě český tým šanci na postup, pokud ale prohraje a zároveň Němky porazí Rumunky nebo se zrodí remíza, pojede po základní skupině domů.

Takový scénář si ale realizační tým v čele s hlavním trenérem Janem Bašným nepřipouští. Z hráček srší odhodlání. Zda to však bude stačit, se uvidí v pondělí večer. Utkání začíná v 21 hodin a podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články