Hlavní obsah

Trenér Novák povede českou reprezentaci volejbalistů další čtyři sezony

České volejbalové reprezentace nebudou zásadně měnit trenérské obsazení. Muže nadále povede Jiří Novák, který se s týmem v letošním roce zaměří na Golden European League. U žen byl potvrzen Řek Giannis Athanasopoulos, jehož hlavním cílem bude uspět s volejbalistkami na letošním mistrovství světa v Polsku a Nizozemsku. Volejbalový svaz se zároveň připojil k programu Národní sportovní agentury: „Podpora státní reprezentace ženských kolektivních sportů na LOH 2028."

Foto: Český volejbalový svaz

Český volejbalový reprezentant Milan Moník (ilustrační foto)

Článek

Někdejší úspěšný smečař a vítěz Ligy mistrů Novák převzal české volejbalisty v dubnu 2020 a loni na mistrovství Evropy je dovedl k osmému místu. Reprezentanti pod jeho vedením porazili v Ostravě ve skupině Slovince a v osmifinále olympijské vítěze Francouze.

Novák a svaz dnes oznámili, že trenér bude u týmu pokračovat. "Měli jsme všichni chuť jít dál a našli jsme k tomu cestu," řekl Novák na tiskové konferenci. S reprezentací má jasný plán. "Dotáhnout tým na mistrovství světa 2026," uvedl. Na letošní světový šampionát se čeští muži nedostali a na účast mezi elitou čekají od roku 2010.

Do týmu chce Novák dál zapojovat mladé hráčů z úspěšné generace, která získala v roce 2017 evropské zlato v kategorii kadetů do 19 let a o rok později stříbro na ME juniorů. V týmu už letos byli blokař Josef Polák či smečař Lukáš Vašina. "V dlouhodobém výhledu bude třeba hráče zakomponovat, ne že by se jich najednou objevila polovina, ale postupně. Nedostanou nic zadarmo. Musí si to odehrát, ale budu se snažit je do týmu zabudovat," řekl Novák.

Trenér se nemění ani u ženské reprezentace, svaz už v listopadu prodloužil smlouvu s řeckým koučem Jannisem Athanasopulosem. "Máme se kam dál posouvat a mluvíme stejnou volejbalovou řečí, což je důležité," uvedl Athanasopulos.

Pro volejbalisty bude letos hlavní soutěží Evropská liga, jelikož se na mistrovství světa nekvalifikovali a na ME v roce 2023 mají účast jistou. Ženy budou mít náročnější program - čeká je Evropská liga, kvalifikace ME v roce 2023 a vrcholem bude mistrovství světa.