Hlavní obsah

Trenér u mistra končí. Otěže přebírá další hvězda reprezentace

Josef PešoutSport.czPrávo

Hořkou příchuť má pro trenéra plzeňských házenkářů Michala Tonara letošní nedohraná sezona v extralize. V klubu končí, třebaže po loňském titulu mistra měli Západočeši nakročeno k boji o obhajobu. Ale předčasné ukončení soutěže s ohledem na koronavirovou krizi a vládní opatření všechno změnilo. Nástupcem Michala Tonara na lavičce týmu bude jeho dosavadní asistent a bývalý vynikající reprezentační brankář Petr Štochl.

Foto: Pavel Lebeda/ch.cz

Brankář Petr Štochl

Článek

Házenkáři ale nejsou jediní, kteří neměli možnost zasáhnout do play off. Podobný černý scénář nastal například i v hokeji, volejbale, basketbale. „Je jasné, že trenéry i hráče klubů z popředí tabulky tohle všechno mrzí, ale musíme situaci respektovat. Prostě jsme přišli o vrchol sezony. Pokud jde o mně, smlouva v Plzni mi vyprší v červnu, ale zatím nevím, kam povedou moje další sportovní kroky," vyjádřil se Tonar v těchto intencích na klubovém webu. „Jsem ve fázi hledání nového angažmá. Ale v současnosti máme každý starostí až nad hlavu. Chtěl bych ale v házené pokračovat," svěřil se.

Rád bude samozřejmě vzpomínat na předchozí sezonu, která vyvrcholila obdivuhodným finišem při cestě k mistrovskému titulu. „Finálová série s Karvinou se nevyvíjela zrovna moc dobře. A možná, že nám nakonec věřili jen ti nejvěrnější fanoušci. Narazili jsme na velmi kvalitního soupeře a podařil se nám obrat v dramatickém seriálu o prvenství," vracel se Tonar o rok zpět k extraligovému dění.

Byť trenérská role bývá důležitým faktorem, loučící se plzeňský kouč pojímá házenou jako kolektivní sport všech, kteří se v týmu i kolem něj pohybují. „Trenér může mít náměty a strategii, ale nezastupitelná je pozice hráčů," dodal Tonar.

Přesun Petra Štochla na post hlavního trenéra je potvrzením faktu, že v plzeňské házené pokračuje osvědčená trenérská praxe. Je spojená s tím, že rozhodující slovo na lavičce bude mít místní sportovní osobnost. V minulosti slavil s družstvem úspěchy v roli kouče Martin Šetlík, po něm i Michal Tonar, rovněž bývalí reprezentanti.

„Navázat na práci obou někdejších hvězd české házené zrovna v Plzni nebude snadné. Ale mám ohromný respekt k oběma za to, co v posledních sedmi letech s týmem dokázali," uvedl Petr Štochl v tomto duchu na klubovém webu.

I v nastartované trenérské práci na postu hlavního kouče může využít svoje brankářské zkušenosti nejen z reprezentace, ale i zahraničního angažmá. Petr Štochl má za sebou skvělou klubovou kariéru v Německu, kde dlouhá léta působil především v Berlíně.

„I když teď budu na papíře vedený v Plzni jako hlavní trenér, tak se dá říci, že takhle to není přímo dané. Chci vytvořit dvojici s Jiřím Hynkem. Inspirací je pro mě model spolupráce trenérů Jana Filipa a Dana Kubeše u české reprezentace," nastínil Štochl svoje představy.

Jelikož byl u týmu i v minulé sezoně na pozici asistenta, má přehled o případném dění v hráčském kádru. Skončit by měl Jakub Tonar, syn odcházejícího kouče Michala Tonara. A otazníky jsou kolem tři cizinců z dosavadní soupisky. Je předpoklad, že jeden z nich se loučí. Ohledně dalších dvou bude záležet na vyjádření hráčů, či eventuálním zájmu klubu o jejich pokračování.

Petr Štochl se hodlá nové roli věnovat s velkým odhodláním. „Chceme s Plzní dál patřit do absolutní české klubové špičky," shrnul svoje krédo.

Reklama

Související témata: