Hlavní obsah

V Chorvatsku zhasly české naděje. Hráčky už nebyly dost čerstvé, mrzelo Bašného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sen o účasti na listopadovém evropském šampionátu je pryč. České házenkářky prohrály klíčový duel o postup v Poreči s domácím Chorvatskem 30:33, přitom během utkání vedly až o tři góly.

Foto: EHF EURO

České házenkářky v Chorvatsku prohrály.

Článek

„Údery z brejků nám vycházely, jenže pak se ukvapeností neproměnily šance, přišly i nějaké ztráty míče a hlavně se dostavily potíže v obraně, kde jsme nenacházeli způsob, jak eliminovat chorvatskou souhru spojek s pivotem," líčil trenér Jan Bašný, pro jehož tým nastal zlom čtvrthodiny před koncem za stavu 21:21.

Následujících šest minut neskóroval, zatímco soupeřky utekly třígólovou šňůrou. „Dlouho jsme držely vedení, což by nám přibližovalo cestu na šampionát. Ve druhé půli jsme ale bohužel zahodily dost tutovek. V obraně chyběla agresivita, která tolik platila na Francii. Měly jsme v tomto směru i víc pomoct našim gólmankám, teď jsme z toho všechny smutné a těžko se nám hledají slova," líčila střední spojka Kamila Kordovská.

Naopak Kapitanovičová v chorvatské brance nakonec vytáhla úspěšnost zásahů až na čtyřicet procent. „Z hráček byla v závěru cítit velká únava. Už nebyly dost čerstvé a chyběl jim i patřičný důraz, aby zopakovaly výkon, s nímž ve středu senzačně zdolaly Francii," připustil český kouč.

Hlavní problém ale viděl hlavně v tom, že na podzim český tým doma ztratil dobře rozehrané utkání právě s Chorvatskem. „Zápas ve Zlíně nás asi stál postup, teď v dubnu už jsme jen zkoušeli křísit šanci. První pokus vyšel, druhý už ne. Ale těžko něco někomu vyčítat, prostě jsme to neuhráli," uvažoval Bašný.

Češky ani Ukrajinky už nemůžou při horší vzájemné bilanci s Chorvatskem obsadit druhou postupovou příčku v tabulce, takže se jejich dvě z března odložená utkání zřejmě ani nebudou dohrávat. „To je jedna varianta, druhou možností je sehrát to někdy v červnu, pokud by to situace dovolila," naznačil český trenér.

Zmatek kolem termínů vyvolaný ruskou válečnou invazí ovlivnil pozici českého družstva. „Dostali jsme se tím do značně nekomfortní situace, ale ve srovnaní s Ukrajinou, kde jde lidem o život, vlastně vůbec o nic nešlo," mínil Bašný.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.