Hlavní obsah

Sev. Makedonie - Česko 27:25Velké zklamání. Mistrovství světa českým házenkářům těsně uniklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po osmi letech si čeští házenkáři mohli zahrát na mistrovství světa, na lednovém šampionátu v Polsku a Švédsku se ale nakonec národní tým nepředstaví. Svěřenci nového španělského kouče Xaviera Sabateho v play off kvalifikace po úvodní remíze ve Zlíně 24:24 v neděli padli v bouřlivé atmosféře v severomakedonském Skopje 25:27. Češi skoro celý zápas stahovali a i když postupová remíza nebyla daleko, play off kvalifikace o mistrovství světa pro ně končí velkým zklamáním.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Čeští házenkáři v odvetě na Makedonce nestačili. (ilustrační foto)

Článek

Oproti úvodnímu duelu začal český tým nebojácně a díky gólům z křídel a z proskoků šel do vedení 4:2. Následně ale vinou několika technických chyb a skvělých zákroků gólmana Mitrevského domácí otočili skóre pěti brankami v řadě.

Čeští reprezentanti sice lehce přidali na důrazu v obraně, ale jejich ofenziva byla stále velmi kostrbatá. Na rozdíl od soupeře jim nefungovala souhra s pivotem ani střelba z devíti metrů. Do hry se nedostávala ani křídla, a tak jedinou zbraní zůstávaly proskoky Tomáše Pirocha nebo Vojtěcha Patzela.

Makedonci často hráli až do signalizované pasivity, přesto mnohokrát vykouzlili přesné kombinace a střely. Ve 25. minutě mohli odskočit dokonce na čtyři góly, ale Tomáš Mrkva vychytal velkou domácí šanci. Do šaten se šlo za stavu 14:12.

Čechům se stále nedařilo docvaknout a vyrovnat. Domácí si vybrali slabší chvíli dvacet minut před koncem, kdy pět minut neskórovali ani jednou. Česko se ale během této doby prosadilo jedinkrát. Na rozdíl pouhého gólu mohl snížit z brejku Mathias Choleva, avšak poslal míč jen do tyče.

Reprezentaci držel ve hře skvělými individuálními akcemi Tomáš Piroch. Makedonci přesto mohli odskočit už na čtyři góly, ovšem nejlepší domácí střelec Filip Kuzmanovski zahodil samostatný únik, také trefil jen tyčku. Češi ale znovu odmítli dostat se na dostřel. Leoše Petrovského na pivotu vychytal brankář Mitrevski, který o chvíli později pokryl i Patzelův proskok.

Mrkva znovu držel naději

Česku se stejně jako v prvním zápase snažil pomoct skvělými zákroky Tomáš Mrkva. A zejména díky němu se národní tým dostal do těsného kontaktu. V 56. minutě Jan Užek z pivota zamířil k levé tyčce a snížil na 24:25. Reprezentaci díky většímu počtu gólů na hřišti soupeře stačila k postupu remíza. Jednu šanci na vyrovnání český tým dostal, ale v útoku tři minuty před koncem se nedostal k pořádné střele.

Závěr zápasu už si Severní Makedonie pohlídala. Skórovat dokázal Taleski a v závěrečném útoku domácí dvacet sekund před koncem vybojovali sedmičku. Na střelu Kuzmanovského si Mrkva sáhl, ale míč přesto doskákal do sítě.

Národní tým tak padl 25:27 a nenavázal na evropské šampionáty 2018 a 2020, kde Makedonce porazil. Stejně jako před šesti lety s nimi v boji o mistrovství světa těsně padl. Tentokrát byl v roli papírového favorita, ale tu nedokázal potvrdit.

Zapomenuty jsou i dobré výkony z lednového mistrovství Evropy, kdy Češi pod vedením kouče Rastislava Trtíka remizovali s pozdějšími vítězi ze Švédska a potrápili i Španělsko, druhého finalistu. Své působení u českého týmu tak španělský trenér Xavier Sabate začal velkým neúspěchem. Národní tým si na mistrovství světa v Polsku a Švédsku nezahraje.

Odveta play off kvalifikace MS házenkářů
Severní Makedonie - Česko 27:25 (14:12)
Sestava a branky ČR: Mrkva, Mizera - Hrstka 5, Piroch 5, Choleva, Kašpárek 2, Babák 4, Číp 1, Petrovský 1, Vančo, Havran, Klíma 1, V. Patzel 4, Užek 1, Zeman 1, Franc.
Nejvíce branek Makedonie: Kuzmanovski 9, Taleski 6. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/3. Vyloučení: 5:3. Diváci: 6963 (vyprodáno). První zápas: 24:24, postoupila Makedonie.
Výsledky dalších zápasů
Nizozemsko - Portugalsko 28:35 (15:17)
První zápas 33:30, postoupilo Portugalsko.
Černá Hora - Řecko 33:25 (16:12)
První zápas 23:25, postoupila Černá Hora.

Reklama