Hlavní obsah

Volejbal hledá trenéry reprezentací, hlásí se i zahraniční adepti

PRAHA

Volejbalový svaz hledá trenéry reprezentací mužů i žen. Současným lodivodům národních týmů Janu Svobodovi u mužů a Jiřímu Šillerovi u žen vypršely na konci roku smlouvy a na jejich posty svaz vypsal výběrové řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér českých volejbalistek Jiří Šiller

Článek

"Kolik kandidátů se přihlásí, nevím, to nedokážu předjímat, ale ze zahraničí budou. Už se přihlásili tři," řekl ČTK předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Zájemci o české volejbalové reprezentace mají podat do 25. ledna žádosti, v kterých musí mimo jiné doložit odpovídající trenérskou kvalifikaci, minimálně pětiletou praxi v nejvyšších soutěžích, nebo u reprezentací a nastínit koncepci týmu. Šestičlenná výběrová komise z nich vybere trenéry v týdnu od 30. ledna do 3. února.

Svoboda vedl reprezentaci od září 2009 a Šiller od prosince téhož roku. "Skončila mi smlouva, takže bylo logicky vypsáno výběrové řízení," řekl Svoboda ČTK a neprozradil, zda se bude o místo dál ucházet. "To nechci zveřejňovat," řekl kouč Jihostroje České Budějovice, s kterým vede extraligu a bojuje v Lize mistrů.

Muži pod vedením Svobody zazářili v roce 2010 na mistrovství světa v Itálii, kde potrápili pozdější vítěze Brazilce a porazili mimo jiné Bulhary a Američany. Desáté místo bylo nejlepším výsledkem od rozdělení Československa. Loni ale volejbalisté skončili už v osmifinále mistrovství Evropy v Karlových Varech.

Úspěchem žen bylo loni mistrovství Evropy, kde osmým místem dosáhly nejlepšího výsledku za 14 let. Oba týmy neuspěly v kvalifikaci o olympiádu v Londýně.

Očekává se, že větší zájem bude o trenéra mužské reprezentace. Na serveru via-volley.cz vyjádřili svůj zájem se přihlásit do konkurzu, ještě před jeho vyhlášením, například Josef Smolka, bývalý kouč francouzského Toulouse, který v současnosti působí v klubu VK Benátky, nebo bývalý trenér Budějovic Petr Brom.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.