Hlavní obsah

Volejbalová hvězdička si užívá angažmá v zámoří, touží však i po úspěchu s reprezentací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek je pro české volejbalistky dnem D. V Prostějově na ně od 18 hodin čeká semifinálová bitva Zlaté Evropské ligy proti Rumunsku. „Potřebujeme plnou halu v zádech. Věříme, že nás podpoří na cestě do finále," říká blokařka Magdalena Jehlářová. Přízeň publika si náležitě užívá. Rodačka z nedalekého Přerova tráví většinu času na studiích ve Spojených státech a hrát doma je pro ni svátken. „Fanoušci na všech našich zápasech byli skvělí. Snad je v Prostějově potěšíme vítězstvím," doplňuje.

Foto: Martin Sekanina

České volejbalistky čeká důležitá bitva proti Rumunsku.

Článek

V roce 2019 vyrazila za velkou louži a v obrovské konkurenci se tehdy 19letá hráčka neztratila. Z neznámé studentky Washington State University se za půl roku stala sportovní hvězdička. Asociace amerických trenérů ji totiž jmenovala nejprve Nováčkem roku v rámci konference, poté v severopacifickém regionu, a nakonec i v celé zemi. „Vůbec jsem nečekala, že se mi podaří něco takového," nechápe volejbalistka.

Nejvyšší soutěž ve Spojených státech odpovídá rozloze země. „Je obrovská, hraje ji 334 celků, které jsou rozděleny do konferencí podle toho, z jaké části jsou," popisuje Jehlářová. „Takových TOP padesát celků je na tom výborně a řada hráček po skončení studií najde angažmá v italské A1 i jinde v Evropě. Volejbal je tam na vysoké úrovni," líčí sympatická brunetka.

Sama přiznává, že odchod do zámoří pro ni znamenal velkou změnu. „Zpočátku na mě bylo všechno takové veliké," vypráví hráčka washingtonských Pum. „Hráčky tam jsou mladé a ohromně rychlé. Střílí, co jde, i nahrávky. Musela jsem si zvykat, že všude musím být o krok napřed. Naštěstí mi styl sedl," říká s úlevou reprezentantka.

Stejně tak ji nadchl univerzitní život. „Překvapilo mě, jak jsou všichni milí. Čekala jsem vysokou soutěživost. Opak byl pravdou. Všichni se vám snaží pomoci," zdůrazňuje Jehlářová s dovětkem, že její slova platí nejen pro studenty. „Pokud třeba profesoři vědí, že jedu na turnaj, a já se jim zapomenu ozvat, sami mi pošlou všechno, co potřebuji do hodin," líčí nadšeně.

Nyní je ovšem doma a užívá si prázdnin. „Je skvělé vidět zase rodinu, kamarády i holky z reprezentace," neskrývá blokařka. Její pobyt na starém kontinentu se ovšem, dost možná, chýlí ke konci. „Sezona nám začíná dříve než Evropankám. Ještě se sice řeší, jestli vyjdou naši trenéři vstříc potřebám národního týmu, ale zmeškala bych nějaká utkání, a tak tomu moc nevěřím," přemítá. I to by mohlo být lákadlo pro prostějovské fanoušky. Po skončení Zlaté Evropské ligy totiž uvidí Magdalenu Jehlářovou v akci jen stěží. „Snad jich přijde co nejvíce a snad je potěšíme postupem," dodává vycházející česká hvězdička.

Reklama