Hlavní obsah

Z Finů mám obavy, špatně bráníme. A vadí mi Balvínovo rozčilování, hodnotí Brabenec

První zápas českého týmu na basketbalovém šampionátu proti Polsku (84:99) sledoval Kamil Brabenec přímo v O2 areně a byl z něj rozčarovaný stejně jako naprostá většina domácích fanoušků. Držiteli tří medailí z kontinentálních mistrovství (stříbro 1985, bronz 1977 a 1981) byl sice sympatický zlepšený výkon proti favorizovaným Srbům (68:81), ale nepřeceňuje ho a varuje hlavně před Finy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Duel se Srbskem české basketbalisty hodně bolel.

Článek
Fotogalerie

„S Polskem kluci nehráli dobře. Výkony jednotlivců nestály za moc, jen Veselý trochu dělal body, ale v obraně to byla od celého týmu katastrofa," tvrdil Brabenec. „Dva hráči - Ponitka a Slaughter - nás rozebrali," hodnotil krach při páteční premiéře někdejší skvělý střelec.

Jak se má hrát proti lídrům polské reprezentace předvedli naopak Finové při sobotní hladké výhře o 30 bodů (89:59).

„Ponitka se Slaughterem zahráli stejně jako proti nám, ale dali jen osm a čtyři body, protože finská obrana byla skvělá. Pokud budou proti nám (v úterý) bránit Finové jako proti Polsku, tak z nich mám velké obavy. Jejich styl je navíc účinný. Nájezd a balon rychle z ruky. Na trojce se pak objevil vždycky někdo volný. Bylo vidět, že jejich tým není jen Markkanen. Když to zvedl Salin a další, tak jim to taky padalo," přikývl Brabenec.

Naději v české basketbalové komunitě ale zažehl výkon ze závěru druhého poločasu se Srby. Hráči do příštího týdne slibují další vzepětí. A hlavně výhry.

„Podali lepší výkon, všechna čest. Na druhou stranu Srbové si vytvořili velký náskok a pak už ho jen drželi a nehráli na plný plyn. Poslední tři minuty třetí čtvrtiny a pět minut čtvrté byla na hřišti jejich druhá pětka," připomněl Brabenec, ale ocenil český výkon, který donutil srbskou lavičku poslat na hřiště znovu i největší hvězdu šampionátu Nikolu Jokiče.

„Ano, byl to lepší výkon a vedení taky došlo, že když je na hřišti soupeř, co má pomalu 215 centimetrů, tak ho nemůže bránit Kříž. Jen mi vadilo to rozčilování Veselého a hlavně Ondry Balvína. Pokud se začne hádat s rozhodčími hned od začátku, tak to je špatně a ztrácí tam koncentraci," soudí někdejší hvězda evropských palubovek.

Před pondělním klíčovým duelem s Nizozemskem bude podle Brabence důležité, jak trenéři s týmem popracují. A především v jaké pohodě se ukáže Tomáš Satoranský, který se Srbskem z preventivních důvodů odpočíval. Na stavu jeho zraněného kotníku bude dost záležet.

„Tomáš tomu chybí. V momentech, kdy je potřeba, udělá nájezd a dá koš. Další hráči bohužel nemají tak vyrovnanou herní pohodu. Veselý dá Polsku 17 a druhý den Srbům jen dva body ze šestek. Při takové akci si ale musíte udržovat určitou úroveň po celou dobu," soudí Brabenec.

V pondělí proti Nizozemsku bude podle něj klíčová hlavně obrana. „Máme na ně, někdo se však musí obětovat a uhlídat jejich klíčového rozehrávače De Jonga. V obraně se snaží pracovat Sehnal s Kyzlinkem, ale měli by se přidat všichni. A hlavně to musí Tomáš rozehrát. Nemůže to být jako proti Polsku, kdy rozehrával Hruban. Vojta je střelec, který potřebuje míč do volné pozice. A ne aby rozehrával, hledal si volné místo a vteřinu před koncem limitu ještě střílel. A pak si ještě od fanoušků musel vyslechnout, že nějakou střelu tam netrefil. Takhle to nejde. Snad to tedy příště bude lepší," věří Brabenec.

Reklama