Hlavní obsah

Z vtipu se stala realita. Házenkář Horák přišel do Lovosic za kamarádem i rodinou: Ještě mám chuť hrát

Táhne mu na čtyřicet a o konci házenkářské kariéry přemýšlel už před devíti lety. Hlad měřit se s nejlepšími Pavlu Horákovi ale stále nezmizel. Po nečekaných třech letech v legendárním Kielu se vrací do Česka. Neodolal nabídce dlouholetého kamaráda Jana Landy, sportovního ředitele Lovosic. Ten zkušenému házenkáři nadhodil možnost hrát na severu Čech původně jen ze srandy, ale přestup nakonec dal smysl oběma stranám.

Foto: Facebook

Bývalý reprezentační házenkář Pavel Horák.

Článek

Poslední tři sezony působil pod trenérem Filipem Jíchou v německém Kielu, se kterým si na sklonku kariéry užil největší týmové úspěchy. Vítězství v Lize mistrů i v bundeslize. Jenže obranář Horák už na hřišti nedostával tolik prostoru. „Na podzim jsem toho moc nenahrál. Vznikl ve mně pocit, že takhle s házenou končit nechci. Mám stále ještě chuť. Rád bych si ještě zaběhal do útoku a trochu si zastřílel," popisovala vousatá spojka.

Na nečekané angažmá, které bral jako splněný sen, ale bude vzpomínat rád. „Odcházím ze super týmu plného házenkářských hvězd se skvělou atmosférou. Zažil jsem tu ohromně příjemnou společnost férových, přejících a kamarádských lidí. Určitě se mi bude stýskat," přiznal.

Foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Pavel Horák si v reprezentaci zahrál naposled před dvěma roky (archivní foto).

Konec v Kielu však přijal s pokorou a pochopením. „Bude mi čtyřicet, přicházejí stále mladší a mladší házenkáři. Já vlastně hraju na profesionální úrovni déle, než jsou oni na světě. A jsou fyzicky i herně velmi dobří. Už se mi hůře stíhá," připustil Horák.

Na extraligu, kterou si zahraje po dlouhých 16 letech, si však pětinásobný český mistr s Karvinou věří. Že ale bude působit zrovna v Lovosicích, to Horák nečekal. „Honza Landa mi s velkou nadsázkou říkal, že bych si mohl zahrát za ně. Ale nakonec se to stalo realitou," usmíval se bývalý reprezentant.

Lovci skládají silný tým a o zkušeného obranáře pochopitelně stáli. A pro Horáka angažmá dává smysl zejména kvůli rodině, kterou při svých zahraničních štacích skoro neviděl. Jeho dva synové totiž bydlí ve Varnsdorfu.

Teď to k nim bude mít po dlouhé době blízko, jen nějakých 80 kilometrů. „To hrálo při rozhodování zásadní roli. Dlouho jsem s dětmi nebyl a rád bych se o ně začal intenzivněji starat. Svůj návrat domů jsem jim slíbil," prozradil Horák. Navíc to má stále blízko i za hranice, v Kielu totiž zůstává jeho německá přítelkyně se svými dvěma dcerami.

Lovosice, které skončily v uplynulé sezoně páté, od Horáka očekávají přínos nejen na palubovce, ale i mimo ni. „Chci přinést do týmu klid. Aby si hráči věřili a nebáli se vyhrávat. Aby se nebáli udělat chyby a házenou si užívali," doplnil házenkář.

Reklama

Související témata: