Hlavní obsah

Premiérová ocenění. Házenkáři sezony jsou Mrkva a Malá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anketu Házenkář sezony 2021/2022 poprvé v kariéře ovládl mezi muži brankář Tomáš Mrkva a mezi ženami křídelnice Veronika Malá. V hlasování novinářů, házenkářských funkcionářů a klubů zvítězil 33letý Mrkva před spojkami Matějem Klímou a spoluhráčem z německého Bergischeru Tomášem Babákem.

Brankář národního týmu Tomáš Mrkva (archivní foto)

Článek

„Ocenění pro házenkáře sezony si moc vážím, je to obrovská čest," radoval se zkušený gólman, který s Bergischerem skončil na 11. místě bundesligy. Zaskvěl se zejména v reprezentaci, kde se po zranění Martina Galii stal jasnou jedničkou a držel české šance na lednovém mistrovství Evropy i při neúspěšné dubnové baráži o světový šampionát.

Navíc ho čeká významný posun v kariéře. Po třech letech v Bergischeru si od příští sezony zachytá v hvězdném německém klubu THW Kiel, čtyřnásobném vítězi Ligy mistrů, kde bude působit pod českým koučem Filipem Jíchou. „Na angažmá se moc těším. Není nic víc než Kiel. Splněný dětský sen," rozplývá se Mrkva.

Foto: Česká házená/Michal Krásný

Brankář Tomáš Mrkva byl letos opět oporou českého týmu.

Takřka bezchybný ročník má za sebou vítězka ženské kategorie Veronika Malá, která předčila i šampionky Ligy mistryň Markétu Jeřábkovou a Janu Knedlíkovou. Křídelnice Malá v první sezoně v Bietigheimu po přestupu z Paříže získala hned čtyři trofeje. Elitní německý tým ovládl vedle Evropské ligy i všechny domácí soutěže, tedy bundesligu, Německý pohár a Superpohár.

Foto: SGBBM Bietigheim/wolf_sportfoto

Fantastickou sezonu prožívá házenkářka Veronika Malá. Po německém titulu s Bietigheimem slaví i triumf v Evropské lize.

A 28letá rodačka z Písku měla na levém křídle důležitou roli. Navíc se jí dařilo i v reprezentaci, ve které nasázela ve 13 zápasech 43 gólů. „Tato sezona pro mě byla výjimečná, určitě nejlepší v kariéře. Spoluhráčky i realizační tým v Bietigheimu mi vytvářejí příjemné prostředí, ve kterém se můžu každý den zlepšovat," usmívala se Malá.

V anketě byly vyhlášeny i další kategorie. Hned ve dvou z nich zvítězil 20letý Lukáš Mořkovský. Zuberská spojka nasázela v letošní extraligové sezoně 245 branek, vůbec nejvíce v domácí soutěži, a a získala i ocenění pro nejlepšího hráče extraligy i talentu sezony.

Dvěma oceněními se může pyšnit i 23letá pravá spojka Veronika Galušková. Ta ovládla tabulku střelkyň domácí soutěže a pomohla Plzni k nečekané stříbrné medaili. A díky těmto úspěchům se stala nejen nejlepší hráčkou ligy, ale v hlasování fanoušků i osobností soutěže.

Reklama