Hlavní obsah

Castroneves počtvrté vyhrál slavný závod 500 mil v Indianapolis

Indianapolis
Aktualizováno

Brazilský pilot Hélio Castroneves vyhrál 500 mil v Indianapolis a rozšířil klub čtyřnásobných vítězů ikonického formulového závodu. Stejný počet triumfů mají na kontě také Američané Anthony Joseph Foyt, Al Unser a Rick Mears. Šestačtyřicetiletý Castroneves si dojel pro rekordní vítězství před 135 000 fanoušky v hledišti, což znamenalo v celosvětovém měřítku největší kulisu od začátku koronavirové pandemie. Zaplněno bylo 40 procent divácké kapacity závodiště, vloni se jelo poprvé v historii bez diváků.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Brazilský pilot Hélio Castroneves vyhrál 500 mil v Indianapolis

Článek

Castroneves se dočkal triumfu po dlouhých 12 letech, poprvé byl populární "Spiderman" nejrychlejší v roce 2001 hned při své premiéře a rok na to prvenství zopakoval. Zatímco všechna předchozí vítězství slavil v týmu Penske, tentokrát triumfoval hned v prvním roce působení ve stáji Meyer Shank Racing. V poslední době se Castroneves věnoval vytrvalostním závodům, v seriálu IndyCar to byl jeho první letošní start a měl by být podle původního plánu také jediný.

"Miluju Indianapolis, ty fanoušky tady, kteří mi dodávají energii," radoval se Castroneves, který věrný své přezdívce tradičně oslavil úspěch tak, že vyšplhal na ochranné oplocení a nadšeně se podělil o pocity štěstí s bouřícími diváky. "Je to naprosto neuvěřitelné. Věděl jsem, že to bude bitva, bylo třeba mít ostré lokty, ale říkám vám, ten pocit je neskutečný," rozplýval se pilot.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

V závodě v Indianapolis zvítězil Hélio Castroneves

V Indianapolis to byl jeho 21. start, vedle čtyř vítězství dojel ještě třikrát druhý. V IndyCar vyhrál 25. závod, ale v konečném pořadí seriálu byl nejlépe druhý, a to dokonce čtyřikrát (2002, 2003, 2013 a 2014).

Reklama