Hlavní obsah

Alonso nazval Hamiltona idiotem. Umí závodit, jen když je první, stěžoval si

Jiskřilo to mezi nimi už před 15 lety při jejich společném angažmá v McLarenu, z kterého pro "klid duše" Fernando Alonso raději předčasně odešel. Zatímco Lewis Hamilton coby ten hýčkanější zůstal. Pak o sobě roky na veřejnosti mluvili s úctou, aby se teď vztah mezi protřelými frajery, z nichž každý má na kontě přes 300 startů v F1, znovu přiostřil. Může za to vzájemný incident z úvodního kola nedělní Velké ceny Belgie, po kterém naštvaný Alonso nazval Hamiltona "idiotem."

Foto: Johanna Geron, Reuters

Výraz Lewise Hamiltona z Mercedesu hovoří za vše, VC Belgie nedokončil.

Článek

Co se přihodilo? Po startu se Alonso vyšvihl na druhou příčku, jenže za ním byl nalepený Hamilton. V zatáčce Les Combes se snažil z vnější strany jít před Alonsa, ovšem v zákrutě nenechal protivníkovi místo a došlo ke kontaktu zadní Hamiltonovy pneumatiky s přední Alonsovou. To Hamiltona vymrštilo vzhůru, a byť se po dopadu snažil ještě chvíli pokračovat, nakonec musel kvůli porouchané převodovce skončit.

Alonso v ten moment přišel o pozici na stupních vítězů, a proto do týmového rádia upřímně křičel: "To je idiot. Zavřel mi zvenku dveře. Měl jsem skvělý start, ale tenhle chlap ví, jak se řídí a startuje, jen když je první."

Komisaři následně neshledali Brita vinným a označili událost za typický závodní incident, který se může přihodit v prvním kole klání, když se piloti přetahují o pozice. Nicméně sám Hamilton v rozhovoru pro britskou stanici Sky přiznal: "Nedal jsem mu prostor. Byla to moje chyba, protože jsem ho neviděl. Měl jsem ho v mrtvém bodě. Jsou to motoristické závody, já do toho dal všechno a zaplatil za to. Jsem rád, že jsem stále naživu a nejsem zraněný."

Když dostal otázku, co říká na Alonsova ostrá slova, odvětil: "Je hezké vědět, co si o mně myslí. A je lepší, když to řekl otevřeně. Vím, jak se cítíte v zápalu boje. Ale nebyl v tom ode mě úmysl a přebírám za to zodpovědnost. To je to, co dělají dospělí lidé."

Mimochodem, bylo to první Hamiltonovo nedojetí do cíle po 21 závodech v řadě.

Naopak Alonso nakonec skončil pátý.

Reklama