Hlavní obsah

Alonso triumf v tréninku hodil za hlavu, favoritem v Monaku je pořád Red Bull

PRAHA/MONTE CARLO

Za týden se toho dá stihnout hodně, ale dohnat náskok suverénního Red Bullu nikoliv. Pilot Ferrari Fernando Alonso zajel ve čtvrtek nejrychlejší čas v úvodních trénincích na Velkou cenu Monaka, svůj výkon ale nebral příliš vážně. Za jednoznačného favorita šestého závodu sezóny totiž španělský jezdec považuje tým Red Bull v čele se suverénním lídrem sezóny Sebastianem Vettelem.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Fernando Alonso s ferrari při prvním tréninku na Velkou cenu Monaka.

Článek

„Uvidíme, ale tohle byl jen začátek. Kluci z Red Bullu vždycky v pátek (obvyklý program tréninků, v Monaku se jezdí již ve čtvrtek) testují různé věci a v sobotu při kvalifikaci jsou pak velice silní. Předpokládám, že to bude platit i v Monte Carlu. Za pět dní se toho nedá moc změnit, takže je považuji za hlavní favority kvalifikace i samotného závodu,“ prohlásil Alonso po skončení čtvrtečního programu.

Přestože nejrychlejší čas nepřeceňoval, byl dvojnásobný mistr světa hodně spokojený s výkonem svého monopostu. „Auto výborně reagovalo a Monako je právě o důvěře ve vůz. Mít dobré nastavení znamená pozdější brzdění v rychlých zatáčkách. Ve čtvrtek mi auto tuto možnost nabízelo. V kvalifikaci to bude pochopitelně jiné, přijde stres, tlak se enormně zvýší a udělat chybu je poměrně snadné. Monte Carlo je ale velice unikátní podnik a stát se tady může cokoliv. Kdo chybuje nejméně, ten tady zpravidla uspěje,“ dodal Alonso.

Sebastian Vettel s vozem Red Bull při prvním tréninku na Velkou cenu Monaka.foto: Reuters/Eric Gaillard

Vítěz čtyř z pěti letošních závodů Sebastian Vettel, který před týdnem ve Španělsku předjel i pátého Alonsa o kolo, vyhrál v Monaku první trénink a v odpolední části, v níž jezdci zajížděli nejrychlejší časy dne, obsadil páté místo. „Myslím, že to zatím nebylo nijak špatné. Obě směsi pneumatik fungují, což je nejdůležitější,“ poznamenal německý pilot.

Startovní pole mělo ve čtvrtek možnost poprvé letos otestovat pneumatiky Pirelli se super měkkou směsí, která sice vydrží jen deset kol, zato ale nabídne prakticky okamžitě požadovaný efekt. „Uvidíme, jaké budou v o víkendu podmínky. Pokud počasí vydrží, tak se super měkká směs jeví jako ideální pro kvalifikaci. Dají se z nich vytáhnout opravdu skvělé časy,“ chválil Vettel.

Záplaty trať nevylepšily

Pozici týmu Red Bull zatím dokázal ohrozit jen McLaren, podle Vettela je ale patrné zlepšení i u Ferrari. „Ferrari vypadá hodně konkurenceschopně, ale celkově tady rozdíly zatím nebyly příliš velké. Překvapil mě ne zcela kvalitní povrch. Některá místa okruhu dostala nový asfalt, ale nemám pocit, že by to kvalitu tratě nějak zlepšilo, spíš naopak. Je to zajímavé. Ale pořád je to paráda tady jezdit,“ doplnil úřadující mistr světa.

Jezdci mají v pátek v Monaku tradičně volný den a v roli sportovních celebrit se věnují hlavně  reklamním a sponzorským povinnostem. V sobotu však již jede vše ve starých kolejích: dopoledne třetí měřený trénink a od 14 hodin třídílná kvalifikace. Velká cena Monaka pak startuje v neděli ve 14 hodin a její průběh budete mít možnost sledovat i v on-line reportáži na Sport.cz.

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.