Hlavní obsah

Blamáž pro Ferrari, Red Bull kraloval! Velkou cenu Ázerbájdžánu ovládl Verstappen před Pérezem

Aktualizováno

Úřadující mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 a po odstoupení rivala Charlese Leclerca z Ferrari navýšil vedení v čele šampionátu na 21 bodů. Nizozemský jezdec Red Bullu triumfoval na trati v Baku před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, který se posunul na druhou příčku pořadí MS. Třetí dojel George Russell z Mercedesu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Max Verstappen se raduje z vítězství

Článek

"Myslím, že jsme dnes byli neuvěřitelné rychlí. Možná jsme měli štěstí na výpadky, ale auto bylo opravdu dobré, abychom naší ztrátu dohnali. (Po odstoupení Leclerca) jsme měli vše v našich rukou," řekl před televizními kamerami Verstappen.

Vítěz sobotní kvalifikace Leclerc doplatil ve 20. kole na poruchu motoru a musel odstoupit z vedoucí pozice. Monacký jezdec nedokončil ze stejného důvodu druhý z posledních tří závodů. Na konci května také vzdal Velkou cenu Španělska. Nově ztrácí na lídra Verstappena 34 bodů. Černý den Ferrari podtrhl i jeho týmový kolega Carlos Sainz, jenž už v devátém kole odstoupil kvůli problémy s hydraulikou.

A Ferrari začínají bít na poplach. Po slibném úvodu sezony, kdy Leclerc ovládl dva ze tří závodů a vše nasvědčovalo tomu, že slavná značka po letech trápení ožívá, totiž Scuderia začala opět vadnout. "Je to problém. Spolehlivost je vždy klíčovým faktorem a my nyní spolehliví nejsme. Tým se pokusí potíže vyřešit a být ještě silnější," uvedl šéf Ferrari Mattia Binotto.

Čtyřiadvacetiletý Verstappen stanul na stupních vítězů v Baku poprvé v životě a vyhrál čtvrtý z posledních pěti závodů. Rodák z Hasseltu zaznamenal páté vítězství v sezoně a 25. v kariéře. Red Bull oslavil třetí double v tomto ročníku, druhý za sebou a zvýšil náskok v čele Poháru konstruktérů na 80 bodů.

Start vyšel nejlépe Pérezovi, který se v první zatáčce natlačil před vítěze kvalifikace Leclerca a dostal se do vedení. V devátém kole odstoupil kvůli potížím s brzdami Sainz a vedení závodu aktivovalo režim virtuálního safety caru. Na to zareagoval Leclerc, který přezul na novou sadu tvrdých pneumatik. Naopak Pérez s Verstappenem zůstali na trati a Monačan se vrátil až za nimi. Na čtvrté místo se posunul Russell z Mercedesu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Velkou cenu Ázerbájdžánu F1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu

Dvaatřicetiletý Pérez začal postupně doplácet na opotřebené gumy a Verstappen se na něj brzy dotáhl. Vedení Red Bullu pak dalo Mexičanovi pokyn, aby s týmovým kolegou nebojoval, a úřadující mistr světa ho v patnáctém kole snadno předjel.

"Bohužel jsme zmeškali zastávku při virtuálním safety caru. Bylo tam menší nedorozumění. Max byl pak na nových pneumatikách lepší než já," uznal Pérez. Oba piloti Red Bullu poté zajeli pro novou sadu gum, vrátili se za Leclercem a chystali se na stíhací jízdu.

K té ale nedošlo, neboť ve 20. kole se začalo Leclercovi kouřit z motoru. Monačan zajel rovnou do boxů, kde vůz odstavil. "Během jízdy jsem něco zaslechl. Musíme se na to podívat, aby k tomu už nedocházelo. Těžko najít správná slova, abych to popsal. Je to zklamání a hodně to bolí," řekl Leclerc pro Sky Sports.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Charles Leclerc závod nedokončil

Potíže měli i další jezdci využívající motor Ferrari. Ze závodu odstoupili kvůli technickým potížím také Čou Kuan-jü z Alfy Romeo a Kevin Magnussen z Haasu.

Verstappen s Pérezem v čele již žádné drama nedopustili a dojeli si pro další double. Za třetím Russellem z Mercedesu skončil jeho týmový kolega Lewis Hamilton.

Na bodované sedmé příčce dojel Fernando Alonso z Alpine, jenž se dnes stal pilotem s nejdelší kariérou v F1. Čtyřicetiletý Španěl se v MS pohybuje už 7770 dní a překonal dřívější maximum Michaela Schumachera (7763).

Mistrovství světa bude pokračovat příští týden Velkou cenou Kanady.

Velká cena Ázerbájdžánu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Baku:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:34:05,941
2. Pérez (Mex./Red Bull) -20,823
3. Russell (Brit./Mercedes) -45,995
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -1:11,679
5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:17,299
6. Vettel (Něm./Aston Martin) -1:24,099
7. Alonso (Šp./Alpine) -1:28,596
8. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:32,207
9. Norris (Brit./McLaren) -1:32,556
10. Ocon (Fr./Alpine) -1:48,184.
Nejrychlejší kolo: Pérez.
Průběžné pořadí MS (po 8 z 22 závodů):
1. Verstappen 150 b.
2. Pérez 129
3. Leclerc (Mon./Ferrari) 116
4. Russell 99
5. Sainz (Šp./Ferrari) 83
6. Hamilton 62
7. Norris 50
8. Bottas (Fin./Alfa Romeo) 40
9. Ocon 31
10. Gasly a Alonso oba 16.
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 279
2. Ferrari 199
3. Mercedes 161
4. McLaren 65
5. Alpine 47
6. Alfa Romeo 41
7. AlphaTauri 27
8. Haas a Aston Martin oba 15
10. Williams 3.

Reklama

Související témata: