Hlavní obsah

Dakarský deník: Na korbě náklaďáku vstříc k poznání Mali

KAYES

Účastníci slavné Rallye Dakar bojují momentálně o co nejlepší pozice v africkém Mali. Jak ale vypadá takový běžný život na druhé straně zeměkoule se pokusila čtenářům Sport.cz přiblížit spolupracovnice redakce Vierka Kaštanová. O tropických teplotách, možnostech dopravy, a reakcích místních při setkání s bělochy si můžete přečíst v následujícím komentáři.

Foto: Vierka Kaštanová

Malijská žena peroucí prádlo v řece Senegal.

Článek

"Do konce rallye Dakar již zbývá jen kousek, 2888 km musí urazit karavana rallye aby se dostala k vytouženému cíli u Růžového jezera poblíž senegalské metropole Dakaru. Nyní je jejím hostitelemem Mali, vnitrozemský stát v severní Africe. Země polopouští a savany. Velkým bohatstvím jsou tři řeky, které zde protékají: Senegal, Niger a Bani.

Etapové město Kayes je považováno za jedno z nejteplejších míst v celé Africe. To jsme si ostatně vyzkoušeli na vlastní kůži, teploty se zde pohybovaly až na hranici čtyřiceti stupňů ve stínu. Kayes je město u hranic se Senegalem a Mauretánií. Železnicí se odtud dostanete až do Dakaru. Se skupinou mých kolegů jsme dnes podnikli dobrodružný výlet stopem právě do Kayes. Město je vzdáleno asi 15 kilometrů od bivaku rallye Dakar.

Před vjezdem do bivaku stály vyrovnány taxíky, jejichž technický stav vozidel se nedá popsat. V Evropě by podobné vozy již dávno krášlily vrakoviště, zde budou ještě dlouhou dobu sloužit. Místní obyvatelé se okamžitě chopili příležitosti. Normální cena by byla maxiálně jedno euro, po nás však chtěli rovných padesát. S díky jsme odmítli a stopli si dodávku.

Na korbě vozu to nebylo příliš pohodlné, byl to však náramný zážitek. Vezl nás zcela zdarma jeden z místních obchodníků. Mluvil pouze mizernou francouzštinou, ale věděl kde je Praha. Vyprávěl o mostě přes řeku Senegal, který jsme právě přejížděli. Ten postavili Španělé. Krom lodí je to jediné místo kde se v těchto končinách dá řeka překročit suchou nohou.

Řeka Senegal je místem, kde se místní koupou, perou zde prádlo, čistí vyvržená střeva zvířat, a o kousek dál vodu s klidným svědomím pijí.  To udělat někdo z Evropanů, tak nedožije příštího dne. Zdejší vody jsou obecně největším zdrojem nákaz turistů.

Lidé ve městě žijí úplně jiným stylem života, pro nás zcela nepochopitelným. Nádherné černošské děti i dívky se vystavovaly objektivům našich fotoaparátů. Hrozně se smály, když jsme jim potom jejich obrázky ukázaly na displejích. Pro některé jsme vypadali jak lidé z jiného světa. Banda bělochů potulujících se po jejich městě poutala pozornost.

Rallye Dakar je jistě zpestřením jejich života, ale také možností přivýdělku. Většina dětí natahovala ruku s pokřikem "kado, kado". Chtěli po nás dárky. Jsou vděčné za každou maličkost, za propisku, blok, či sáček se sladkostmi. Ačkoli jsem v Africe již poněkolikáté, nikdy jsem nezažila tak pěkný výlet. Obzvláště mě uchvátily malé děti, které vám podávají ruku, jen aby si na vás mohli sáhnout.

Dalším etapovým místem Dakaru bude Bamako. Samotná metropole Mali, proslulá svými nádhernými trhy."

Reklama

Související témata: