Hlavní obsah

Verstappena na cestě k triumfu nezastavil ani smyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z desátého místa na startu si dojel pro triumf. Už osmé letošní vítězství slavil v neděli Max Verstappen ze stáje Red Bull, čímž udělal další krok k obhajobě titulu mistra světa formule 1. Nizozemcův výkon na Hungaroringu zaslouží jen obdiv, vždyť po po technických potížích v kvalifikaci vyrážel až z páté řady roštu. Zezadu ale útočil úspěšně.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Max Verstappen při Velké ceně Maďarska.

Článek

Cestu za premiérovým triumfem na maďarské Grand Prix mu nezkazil ani smyk, po němž udělal ve 42. kole na trati hodiny a opětovně tak musel předjíždět vedoucího Charlese Leclerca, jenž nakonec doplatil na špatnou strategii obutí pneumatik svého týmu Ferrari a cílem projel až šestý. Jeho ztráta na lídra šampionátu narostla už na osmdesát bodů.

„Zvolili jsme opravdu velmi dobrou strategii. Tým rychle a správně reagoval na změny a do boxů jsem zajel vždy ve správný čas. Takže mě nerozhodila ani ta otočka," usmál se Verstappen.

Úřadujícího šampiona na pódium doprovodili oba piloti značky Mercedes. Druhé místo vybojoval v závěrečných kolech Brit Lewis Hamilton, jenž si oproti startu polepšil o pět míst. Třetí dojel jeho krajan i týmový kolega George Russell, který poprvé v kariéře jel z pole position. "Už jsem ke konci neměl tak dobré gumy, abych udržel Lewise za sebou, ale jinak to byl pro mě skvělý víkend, za nímž stojí výborná práce celého týmu," líčil Russell.

Verstappen měl po technických potížích v kvalifikaci před sebou velkou výzvu. Postupně se ale posouval pořadím a ve 41. kole byl po své druhé zastávce v boxech třetí. Před ním ale byli jen jezdci, kteří měli na kontě jen jeden pit stop. Na chvíli o výhodnou pozici přišel, protože dostal hodiny, ale v 51. kole se dostal už vedení, které s bezpečným náskokem udržel až do konce.

Hamilton se umístil popáté za sebou na stupních vítězů a zlepšení Mercedesu po nevydařeném vstupu do sezony podtrhl Russell, který si rovněž vyrovnal nejlepší výsledek v sezoně. „Zlepšujeme se, z toho mám radost. Soupeři sice pořád mají navrch, ale už se jim přibližujeme a po prázdninové přestávce koncem srpna budeme o další krok dál," tvrdil Hamilton.

Naopak další nepovedený závod zaknihovalo Ferrari, i když po kvalifikaci mělo jezdce na druhé a třetí příčce, ale naději pro Leclerca, jenž se v polovině závodu dostal do vedení před Russella, záhy zazdila taktika. Inženýři mu totiž na třetí stint naplánovali nejtvrdší sadu pneumatik, která ale na maďarském asfaltu nefungovala. Monacký jezdec tak byl po patnácti kolech znovu povolán do boxů, kde nafasoval měkkou směs, zdržením ale přišel o šanci na pódium.

Velká cena Maďarska vozů formule 1 v Budapešti
1. Verstappen (Niz./Red Bull)1:39:35,912
2. Hamilton (Brit./Mercedes)-7,834
3. Russell (Brit./Mercedes)-12,337
4. Sainz (Šp./Ferrari)-14,579
5. Pérez (Mex./Red Bull)-15,688
6. Leclerc (Mon./Ferrari)-16,047
7. Norris (Brit./McLaren)-1:18,300
8. Alonso (Šp./Alpine)-1 kolo
9. Ocon (Fr./Alpine)-1 kolo
10. Vettel (Něm./Aston Martin)-1 kolo
Nejrychlejší kolo: Hamilton
Průběžné pořadí MS (po 13 z 22 závodů)
1. Verstappen258 b.
2. Leclerc178
3. Pérez173
4. Russell158
5. Sainz156
6. Hamilton146
7. Norris76
8. Ocon58
9. Bottas (Fin./Alfa Romeo)46
10. Alonso41
Pohár konstruktérů
1. Red Bull431
2. Ferrari334
3. Mercedes304
4. Alpine99
5. McLaren95
6. Alfa Romeo51
7. Haas34
8. Alpha Tauri27
9. Aston Martin20
10. Williams3

Reklama

Související témata: