Hlavní obsah

Formule 1 plná změn. TOP zajímavosti nové sezony

Praha

Velkou cenou Bahrajnu startuje nová sezona mistrovství světa formule 1. Seriál dozná letos hned několika změn. Které jsou ty nejzajímavější?

Foto: Jebreili Kamran, ČTK

Pilot vozu Aston Martin Sebastian Vettel na trati v Bahrajnu.

Článek
  • Třiadvacet Grand Prix! Majitel komerčních práv na F1 Liberty Media prosadil rozšíření kalendáře. Po šestatřiceti letech se znovu pojede v Zandvoortu. Poprvé v historii v Saúdské Arábii. Kvůli pandemii byl vyškrtnut závod v Číně. Závod ve Vietnamu ztratil podporu místních úřadů po zatčení starosty Hanoje kvůli korupci v souvislosti s F1.
  • Šampionát zavede rozpočtový strop. Týmy mohou utratit maximálně 145 milionů dolarů ročně. Musí používat komerčně dostupně materiály a předkládat roční výdaje. V příštích letech má dojít k postupnému snižování rozpočtového stropu až na 100 milionů dolarů. Daný rozpočet platí pro 21 závodů, každá GP navrch znamená navýšení budgetu o milion. Do limitu se nepočítají platy pilotů, tří nejvyšších představitelů týmu a rozpočet na marketing.

-->

  • Zvedly se minimální hmotnosti monopostů. Minimální váha nenatankovaného stroje je místo dosavadních 746 kilogramů vyšší o 6 kilogramů. Minimální hmotnost pohonné jednotky vzrostla ze 145 na 150 kilogramů. Změna má za cíl nepoužívat neúměrně drahé materiály.

-->

  • Změna délky tréninků. Dosud byl první a druhý trénink dlouhý 90 minut, sobotní měřil 60 minut. Nyní je nově možné trénovat ve všech případech jen 60 minut.
  • Zelená novým materiálům. Vedení šampionátu povolilo v rámci změny technických předpisů užívat len, konopí, bavlnu či bambus. Je otázka, kdo první nových technologií využije.

-->

  • Japonsko má poprvé od roku 2014 jezdecké zastoupení v seriálu. Yuki Tsunoda bude jezdit za tým Scuderia Alpha Tauri, naposledy jezdil Kamuj Kobajaši za Caterham.
  • Tým Haas vstoupí do šampionátu s dvojici zelenáčů. Mick Schumacher a Nikita Mazepin dosud neodjeli ani jeden závod. Mazepin navíc jako ruský rodák musí kvůli dopingovým skandálům ruských sportovců startovat pod neutrální vlajkou. V případě jeho vítězství se nebude hrát ruská hymna.

Reklama