Hlavní obsah

Verstappen už zase vládne. Dominoval v Japonsku, druhý byl jeho týmový parťák Pérez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Technická závada z Austrálie je zapomenuta, dominance Maxe Verstappena a stáje Red Bull je zpět! Nizozemský pilot si v Japonsku připsal své 57. vítězství v kariéře, za ním pak dojel týmový kolega Sergio Pérez. Stejné pořadí patří oběma i v celkovém pořadí šampionátu. Třetí skončil Carlos Sainz z Ferrari.

Foto: Issei Kato, Reuters

Max Verstappen po triumfu v Japonsku.

Článek
Fotogalerie

„Jsou tu skvělí fanoušci, je fantastické tady vyhrát. Klíčovým momentem byl start, pak bylo auto lepší a lepší. Vyšly nám pitstopy, strategie,“ řekl Verstappen v cíli.

V Japonsku se startovalo na dvakrát. Krátce po tom prvním totiž Daniel Ricciardo trefil Alexe Albona, oba skončili v bariéře z pneumatik a závod tak byl okamžitě na půlhodiny zastaven. Ricciardo je přitom kvůli letošním bídným výsledkům u týmu RB v ohrožení a tohle byla další rána do jeho budoucnosti.

To druhý „rozjezd“ už byl podle očekávaného plánu. Verstappen vypálil z první příčky vpřed, Péreze udržel za sebou a v tomto pro Red Bull bezpečném bloku pokračovali dál. Až ve 12. kole je vystrašil třetí Norris, který oproti konkurentům zajel k dřívější výměně gum. Pokus o „undercut“ mu vyšel, nicméně redbully si záhy vzaly své pozice zpět.

Verstappen tradičně ujížděl a navyšoval náskok. Ani Pérez nebyl v nějakém bezprostředním ohrožení, byť závod byl ve druhé polovině vzhledem k odlišným strategiím poněkud nečitelný. I sám Sainz, když byl ve 40. kole pátý, se do týmového rádia zmateně ptal: „Závodím vůbec s někým?“

„Jedeš o stupně vítězů,“ slyšel odpověď.

Devět kol před cílem se přes Norrise prodral na čtvrtou příčku, o dvě kola později pak na třetí, když předjel týmového parťáka Leclerca. A pódium skutečně získal.

„Jsem šťastný. Musel jsem předjet hodně aut, ale byl jsem rychlý na tvrdých pneumatikách,“ řekl Sainz, který stále hledá práci na příští sezonu. Jeho výsledky však z něj dělají „žhavé zboží“.

Velká cena Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:54:23,566
2. Pérez (Mex./Red Bull) -12,535
3. Sainz (Šp./Ferrari) -20,866
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -26,522
5. Norris (Brit./McLaren) -29,700
6. Alonso (Šp./Aston Martin) -44,272
Nejrychlejší kolo: Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 4 z 24 závodů):
1. Verstappen 77
2. Pérez 64
3. Leclerc 59
4. Sainz 55
5. Norris 37
6. Piastri (Austr./McLaren) 32
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 141
2. Ferrari 120
3. McLaren 69
4. Mercedes 34
5. Aston Martin 33
6. Racing Bulls 7

Reklama