Hlavní obsah

Verstappen dosáhl na 50. vítězství v F1, druhého Hamiltona diskvalifikovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako pátý v historii dosáhl na 50 výher ve formuli 1 a už jen jedna mu chybí na Alaina Prosta. Max Verstappen, už jistý šampion této sezony, po sobotním sprintu ovládl v americkém Austinu také nedělní hlavní závod. Na druhém místě původně dojel Lewis Hamilton, dodatečně však byl diskvalifikován kvůli příliš opotřebené podlaze. Druhý tak nakonec skončil Lando Norris z McLarenu a třetí Carlos Sainz.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Pilot Red Bullu Max Verstappen během Velké ceny USA.

Článek

„Je neuvěřitelné být ve skupině jezdců, kteří dosáhli na 50 výher a jsem hrdý na to, co jsme s týmem dokázali. Věřím, že to číslo budeme dál posouvat. Dnes to nebylo nic snadného, protože jsem měl potíže s brzdami a na konci to bylo velmi těsné,“ uvedl Verstappen.

Byl to i díky „až“ šestému místu Maxe Verstappena na startu zprvu hodně nečitelný závod, který ještě zašmodrchaly odlišné strategie týmů. Zvlášť když po zhasnutí červených světel nejlépe z roštu vystřelil druhý Lando Norris, který se v první zatáčce dostal do čela a postupně konkurentům ujížděl.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Pilot Red Bullu Max Verstappen (vpředu) a  Lando Norris z McLarenu během Velké ceny USA.

Verstappen se sice postupně prokousával vpřed, v pátém kole se probil na čtvrtou příčku a v 11. kole pak na třetí, ovšem na vedoucího Norrise v úvodu ztrátu nesnižoval.

Až po první zastávce v boxech se leccos začalo vyjasňovat. Verstappen se díky brzké výměně pneumatik dostal na druhou příčku a přesně v polovině Velké ceny přebral žezlo i od do té doby vedoucího Norrise. Pak udržoval konstantní rozestup a víceméně v poklidu mířil za jubilejním vítězstvím, zatímco zásadnější souboj se odehrával za ním – třetí Hamilton „raketově“ snižoval náskok na Norrise a sedm kol před koncem se přes něj dostal. Následně naháněl i Verstappena, který si stěžoval na své brzdy, ovšem Nizozemec si vedení uhlídal.

„Možná kdyby byl závod delší… Ale ne, odvedli jsme skvělou práci, nicméně musím se poklonit před Red Bullem a Maxem, protože dominují a jezdí bezchybně,“ říkal po závodě Hamilton.

O pár hodin později ale přišla diskvalifikace kvůli příliš opotřebené podlaze, která tak nesplňovala minimální tloušťku. Stejný osud potkal také původně šestého Charlese Leclerca.

Mercedes i Ferrari uznaly výsledky měření FIA a diskvalifikace svých jezdců přijaly. Podle Mercedesu způsobila velké opotřebení spodku hrbolatá trať a nedostatek času na úpravu a přenastavení monopostu po sobotním tréninku.

„V konečném důsledku na tom ale nezáleží. Tam, kde to ostatní udělali správně, jsme to my udělali špatně. V pravidlech není žádný prostor pro manévrování. Musíme to přijmout, poučit se a příští víkend se vrátit silnější,“ konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff.

Už příští týden pokračuje šampionát závodem v Mexiku.

Velká cena USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:39,168
2. Norris (Brit./McLaren) -10,730
3. Sainz (Šp./Ferrari) -15,134
4. Pérez (Mex./Red Bull) -18,460
5. Russell (Brit./Mercedes) -24,999
6. Gasly (Fra./Alpine) -47,996.
Nejrychlejší kolo: Cunoda (Jap./AlphaTauri).
Průběžné pořadí MS (po 18 z 22 závodů):
1. Verstappen 466
2. Pérez 238
3. Hamilton 201
4. Alonso (Šp./Aston Martin) 183
5. Sainz 171
6. Norris 159
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 704
2. Mercedes 344
3. Ferrari 322
4. McLaren 242
5. Aston Martin 236
6. Alpine 100

Reklama

Související témata: