Hlavní obsah

Hamilton se dočkal velké pocty, královna z něj udělala šlechtice

Nejen za své sportovní úspěchy dostal vyznamenání. Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton nově patří k nižší britské šlechtě. Královna Alžběta II. ho povýšila na rytíře za jeho sportovní výkony a za jeho filantropickou činnost. Pětatřicetiletý závodník nyní může používat titul "Sir".

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton slaví na pódiu jeden ze svých triumfů. Archivní foto

Článek

Hamilton letos dosáhl na svůj sedmý titul mistra světa ve formuli 1, čímž vyrovnal rekord Michaela Schumachera. Britský pilot navíc v říjnu v Portugalsku překonal i rekord legendárního Němce v počtu vítězství Velkých cen, který za svou kariéru zvítězil v 91 závodech. Rodák ze Stevenage má nyní na kontě 95 triumfů.

Teď se Hamiltonovi dostalo další velké pocty, když byl zařazen na seznam novoročních vyznamenání. Vzhledem k tomu, že britský pilot má kvůli daním bydliště v Monaku, jeho povýšení na rytíře bylo zapsáno na seznam zahraničních osobností.

O Hamiltonovi bylo letos hodně slyšet v souvislosti s hnutím Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). „Letos jsem měl zvláštní motivaci vyhrávat. Chtěl jsem být v cíli první, abych mohl propagovat hnutí Black Lives Matter," nechal se slyšet v nedávném rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC.

Hamilton stále nemá pro příští sezonu podepsanou novou smlouvu. V listopadu dokonce naznačoval, že by po letošním ročníku mohl skončit. Pokud příští rok bude závodit a znovu dokáže ovládnout mistrovství, stane se nejúspěšnějším pilotem historie F1.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: