Hlavní obsah

Hvězdám na dosah. Staněk přestupuje do přípravky formule 1

Dočká se Česko dalšího jezdce, který napodobí Tomáše Engeho a nakoukne do prestižní formule 1? Alespoň na dosah nejsledovanějšího seriálu se v letošní sezoně dostane Roman Staněk, který bude jezdit v barvách italského týmu Trident šampionát FIA formule 2. Ten se jezdí společně s královskou disciplínou a je obecně považován za přípravku pro formuli 1.

Foto: archiv R. Staňka

Roman Staněk se poprvé posadil do formule 2 při testech v Abú Zabí.

Článek

Český pilot v týmu Trident působil už v minulé sezóně formule 3, v níž skončil celkově na 5. místě a čtyřikrát vystoupil na stupních vítězů. Vyhrál závod v italské Imole, druhý dojel ve španělské Barceloně a stejné umístění zopakoval ve sprintu i v hlavním závodě v belgickém Spa.

U týmu Trident ve formuli 2 je stejně jako pro formuli 3 manažerem Giacomo Ricci, což hrálo také velkou roli v pokračující spolupráci s tímto týmem. Týmovým kolegou českého závodníka bude Francouz Clément Novalak, který ve formuli 2 závodil již loni za tým MP Motorsport.

Foto: archiv R. Staňka

Roman Staněk při testech formule 2.

Stále ještě osmnáctiletý Staněk již v listopadu 2022 absolvoval s Tridentem povedené posezónní testy formule 2 v Abú Zabí a další testování ho čeká 14.-16. února v bahrajnském Sáchiru.

Na stejném místě - jen o měsíc později - se pak Staněk dočká i závodní premiéry ve formuli 2. Čtrnáctidílný seriál startuje v Bahrajnu spolu s formulí 1 17. března a každý víkend má na programu páteční kvalifikaci, sobotní méně bodovaný sprint z reverzního gridu a nedělní hlavní závod.

Reklama

Související témata: