Hlavní obsah

Hygienici všech zemí, zírejte! Už i Hamilton podlehl nechutné Ricciardově oslavě

Imola

Komu přijde jeho rituál nechutný, kvituje, že se Australan v poslední době neobjevuje na stupních vítězů tak často. Poté, co Daniel Ricciardo dojel třetí ve Velké ceně Emilie-Romagny formule 1, pilot Renaultu znovu vytáhl svou nechvalně známou oslavu zvanou „shoey“. K pití šampaňského z propocené boty kupodivu zlákal také vítězného Lewise Hamiltona. Šampion přitom až dosud patřil k nejhlasitějším kritikům zvyku, s nímž přišli australští motorkáři.

Foto: Luca Bruno, Reuters

Překvapivě dobré, šampáňo hlavně nesmí být teplé...

Článek

Bizarní oslava. Tím spíše během pandemie, kdy osud planety v boji s koronavirem mají v rukou hygienici.

Mistrem světa ještě Daniel Ricciardo nikdy nebyl, jeden titul už ale zkušený pilot má. Na scénu formule 1 uvedl oslavu zvanou „shoey", kterou by si mohl klidně nechat patentovat.

Šampaňské, které dostane na pódiu, si nalije do své závodní boty a vypije ho. A kdyby jen to. Lahůdku nabízí i ostatním a někteří z nich se už napili. Nico Rosberg, Mark Webber, Christian Horner či Gerard Butler.

Lewis Hamilton byl až dosud důrazně proti. „Fuj, podívejte na jeho ponožky! Neexistuje žádný závodní úspěch, který by mě k tomu přinutil. Já bych pot nepil ani z vlastní boty," ujišťoval pilot Mercedesu v březnu 2017 po závodě v Melbourne.

„V autě kolem nás proudí různé hydraulické tekutiny, které mají i 300 stupňů nebo podobně šílené teploty. Všechno je neskutečně horké. Můj otec tomu říká zavařovaný palec, prostě pije zavařeninu z palce," pohoršoval se Hamilton.

Foto: Luca Bruno, Reuters

Tak teda jo, přiťukněme si...

„Pití šampaňského z boty pochází od několika Australanů zvaných Mad Huyes. Cestují po světě, rybaří nebo surfují a pijí hodně piva - takže takhle vznikl shoey," uculoval se Ricciardo.

Sundej si druhou botu...

Jenže časy se mění. V Imole teď podlehl i Hamilton. Australan si nejprve zul pravou botu a chystal se loknout. Nejprve však nabídl i vítězi a Lewis kupodivu souhlasil. Ricciardo si tedy zul i levou botu a podal ji Hamiltonovi. Nejenže si šampion přiťukl, ale dokonce se „zavařeniny z palce" taky napil.

„Myslím, že Australané budou tančit, protože jsem nezapomněl na tradici," chechtal se Ricciardo v rozhovoru pro Sky Sports.

„Chtěl jsem se napít krásného, svěžího shoey. Najednou slyším, jak Lewis říká: Sundej si druhou botu. Překvapil mě, před třemi lety přece tvrdil, že by se nikdy nenapil," líčí.

Foto: Luca Bruno, Reuters

Jakpak ti chutná, Lewisi...?

„Teď mě ale o přípitek požádal, což mě překvapilo. Rok 2020 je celý prostě zvláštní, byla to dobrá zábava," usmívá se Australan.

Ricciarda se samozřejmě ptají, jak šampáňo z boty chutná. „Překvapivě dobře, ale víno nesmí být teplé," směje se.

Reklama