Hlavní obsah

Je kauza Horner součástí mocenského boje v Red Bullu? A angažuje se v ní i Verstappenův otec?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečně se Christian Horner choval ke své podřízené tak, jak by neměl? Není celá kauza kolem šéfa stáje Red Bull jen důsledkem boje o moc v samotné společnosti nápojového giganta? A jakou roli v případu hraje Jos Verstappen, otec šampiona Maxe? Od pondělí se v zahraniční médiích, která se věnují formuli 1, přetřásá řada spekulativních otázek, které se týkají Hornerova obvinění z nevhodného chování. On sám jakákoliv nařčení odmítá, nicméně v pátek ho čeká první výslech před nezávislým advokátem.

Foto: Getty Images/Red Bull Content Pool

Jos Verstappen (vlevo) a Christian Horner po vítězství Maxe Verstappena loni v Maďarsku. Uprostřed Helmut Marko

Článek

„V Red Bullu panují velké obavy, že by značka mohla utrpět značné škody na image, pokud by v případě prokázání viny nevyvodila přiměřené důsledky. Za současného stavu sotva někdo věří, že Horner nakonec přežije vyšetřování bez újmy,“ píše německý žurnalista Christian Nimmervoll ze serveru Motorsport-total.com.

A hojně se už spekuluje i o možném Hornerovu nástupci, kterým by se mohl stát dosavadní sportovní ředitel stáje Red Bull Jonathan Wheatley.

Z čeho konkrétně je Horner obviněn, se zatím oficiálně neví. Německý bulvární deník Bild tvrdí, že posílal nevhodné fotografie jedné ze zaměstnankyň. Britský The Sun ale oponuje, že kauza nemá „sexuální podtext“. „Problém se týká strachu kolegyně z jeho přísného pracovního režimu. Christian měl obavy z jejího chování a dával jasně najevo, že není spokojený. Ona si později stěžovala na jeho ‚stálou kontrolu‘, což vyvolalo krizi v týmu,“ cituje The Sun svůj zdroj.

A přidává, že může jít také o úmyslnou snahu oslabit Hornerovu pozici ve společnosti, neboť už delší dobu je veřejným tajemstvím, že panuje napětí mezi týmem, který sídlí v Anglii, a mateřskou společnosti v Salcburku. Po smrti původního majitele Red Bullu Dietricha Mateschitze se totiž rozjely mocenské boje uvnitř společnosti. A samotné vyšetřování Hornera iniciovaly samotné špičky firmy.

To potvrzuje i novinář Nimmervoll z Motorsport-total.com. „Pravděpodobně není náhoda, že zpráva o Hornerově chování přišla z Nizozemí. V zákulisí F1 se šušká, že osobní vztah mezi Hornerem a Josem Verstappenem není dobrý. Jeho syn Max (trojnásobný mistr světa v Red Bullu) je navíc loajální dvěma mužům: tátovi a Helmutu Markovi.“

Marko je letitý poradce Red Bullu pro motorsport, kterého do týmu už dávno dosadil Mateschitz. I vztahy Hornera a Marka nejsou bůhvíjaké, nicméně vzhledem k úspěchům stáje je mezi nimi zachováno jakési „příměří“. A zprávu o Hornerovu obvinění skutečně do světa vypustil holandský list De Telegraaf, jenž má k duu Verstappenů blízko.

Red Bull následně zveřejnil, že Hornera prošetřuje kvůli závažným obviněním. Sám šéf stáje už v pondělí uvedl, že všechna nařčení odmítá. Stejně tak prý shodil ze stolu doporučení, aby dobrovolně na svůj post rezignoval.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Christian Horner s manželkou Geri.

Server Motorsport-total.com pak tvrdí, že naopak dal dohromady svůj tým právníků a hodlá se důsledně obvinění bránit. „Christian přátelům řekl, že očistí své jméno a vše ustojí,“ cituje britský The Sun svůj zdroj.

Daily Mail zase přidává, že má i podporu své manželky Geri Halliwell, bývalé členky skupiny Spice Girls. „Geri je ale teď uzavřená do sebe a s nikým nekomunikuje,“ píše list.

Ustojí Horner celou situaci?

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.