Hlavní obsah

Kauza Horner může mít další oběť, vyhazov hrozí vlivnému poradci. Pokud odejde, ovlivní to i mě, říká Verstappen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkým náskokem vyhrál kvalifikaci a v sobotním závodě se zase očekává jeho dominance. Jenže v zákulisí týmu Maxe Verstappena úsměvy nespatříte a spíš se zdá, že se chystá trest pro všechny ty, kteří se pokusili kvůli aféře s nevhodným chováním sesadit šéfa stáje Red Bull Christiana Hornera. Podle britských médií už to suspendací odnesla žena, která Hornera obvinila. Teď by to samé mohlo potkat také vlivného poradce Helmuta Marka. On sám to nevyloučil.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Helmut Marko a Max Verstappen

Článek

Je to sága i zamotaná telenovela a nikdo pořádně netuší, jak se každým dnem celá tahle kauza ještě zamotá. Nicméně nezdařený „pokus o puč“ ve stáji Red Bull může mít další oběti a jednou z nich klidně i v podobě Helmuta Marka, tedy poradce společnosti Red Bull pro motorsport.

„Marko je vyšetřován Red Bullem v souvislosti s různými úniky informací do médií, ke kterým došlo, když se objevily zprávy, že výrobce energetických nápojů prověřuje chování Hornera,“ napsal britský magazín Autosport. „Vyšetřování probíhá. A pokud se zjistí, že je vinný ze zveřejnění důvěrných informací médiím, mohl by čelit disciplinárnímu řízení.“

Je pravda, že 80letý rakouský právník byl a je vděčným respondentem. Vždy mluvil otevřeně, navíc měl uvnitř týmu značný vliv. Tak trochu připomínal kardinála Richelieua. Do stáje ho dosadil původní majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz, jenže po jeho smrti (2022) se čím dál víc mluvilo o napjatých vztazích Marka s Hornerem.

A že by měl být Marko odejit.

V pátek v Saúdské Arábii opustil Marko okruh hned po kvalifikaci. Pro Sky Germany přiznal, že se v sobotu setká s generálním ředitelem Red Bullu Oliverem Mintzlaffem, aby probrali budoucnost. Zároveň uvedl, že se může sám od sebe rozhodnout, že už nebude pokračovat. „Já nakonec rozhodnu, co budu dělat,“ uvedl Marko. Pro rakouskou ORF ještě přidal, že existuje „teoretická možnost“, že už na příštím závodě v Austrálii nebude.

Markův odchod ale může mít hluboké konsekvence pro celé dění v F1. Podle zahraničních médií má Max Verstappen ve svém kontraktu klauzuli, která praví, že opustí-li Helmut Marko stáj, je volný i on. „Moje loajalita k Red Bullu, ale také k němu (Markovi) za to, co pro mě udělal, sahá velmi hluboko,“ citoval Verstappena Sky Sports.

Ano, Marko byl klíčovým mužem, který dával v Red Bullu zelenou k angažování a podpoře talentovaných mladíků včetně Verstappena. „Pro mě je Helmut velmi klíčovým faktorem a musí zůstat kvůli mně,“ řekl Verstappen a přidal, že jeho budoucnost v týmu je úzce spjata právě s budoucností Marka. „Pokud odejde, budeme mít v Red Bullu velký problém.“

V posledních týdnech je zřejmá válka mezi Hornerem a Verstappenovým otcem. Jádrem sporu je zřejmě ona žena, která Hornera obvinila z nevhodného chování a se kterou měl mít Verstappen senior „romantický vztah“, jak to nazvala britská média. Jenže Horner je podle vyšetřování nevinen, což Verstappen těžce nese, a okamžitě se tak začalo spekulovat, že svého syna nasměruje do Mercedesu, odkud po sezoně odejde Lewis Hamilton.

Sám Verstappen mladší to ve středu komentoval, že by se „musely věci vyvinout šíleným směrem, aby za Red Bull v roce 2025 nejezdil“.

Po páteční úspěšné kvalifikaci pak dostal otázku, zda by odchod Helmuta Marka byl šílený. „Jestli se to stane, tak je to ještě slabý výraz. Bude to šílené. Uvidíme, co přijde v průběhu příštího týdne.“

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.