Hlavní obsah

Kolem Hornera to dál vře. Anonym zveřejnil důkazy, že nevinný není, on se brání. Zůstane šéfem stáje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhráli kvalifikaci, jsou největšími favority sezony formule 1, která odstartuje prvním závodem už v sobotu odpoledne, jenže i tak to v týmu Red Bull pořádně vře. Za vše může kauza se sexuálním podtextem šéfa stáje Christiana Hornera, který sice byl ve středu oficiálně zbaven obvinění z nevhodného chování vůči jedné z kolegyň, jenže strohost prohlášení z vyšetřování a především čtvrteční anonymní zveřejnění kompromitujících „důkazů“ vyvolávají podezření, že společnost jen vše zametla pod koberec.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Christian Horner se objímá v Bahrajnu s Maxem Verstappenem

Článek

„Nezávislé vyšetřování obvinění proti panu Hornerovi je u konce a Red Bull může potvrdit, že stížnost byla zamítnuta. Stěžovatel má právo na odvolání. Red Bull si je jistý, že vyšetřování bylo spravedlivé, důkladné a nestranné,“ vydala společnost ve středu odpoledne.

Zdálo se, že Horner je definitivně nevinen.

Nejspíš si to myslela i Hornerova manželka, bývalá členka Spice Girls Geri Halliwellová, která podle britského bulvárního listu The Sun hned ve středu naskočila na letadlo a vypravila se do Bahrajnu, aby při prvním závodě sezony byla manželovi po boku. Jenže ve čtvrtek přistál skoro dvěma stovkám novinářů, šéfů stájí F1 i vedení celého šampionátu e-mail z anonymního účtu „dvacet devět“ (bylo 29. února), v němž byl odkaz na složky v Google Drive. Tam se skrývalo 79 snímků (printscreenů) konverzace mezi Hornerem a onou zaměstnankyní. Mnohé byly peprné a sloužily jako důkaz, že šéf stáje Red Bull zase tak nevinný není.

„Je to smršť. Světu F1 byla poslána polovina celého příběhu, a jestli se na světlo dostane celý příběh, bude to opravdu zlé,“ napsal třeba respektovaný britský žurnalista Joe Saward. Reportérka AP Jenna Fryerová zase přidala: „Z etického hlediska nemohu nic z toho sdílet, dokud AP nepotvrdí autenticitu všech informací. Na seznamu adresátů je ale dostatečně mnoho lidí na to, aby uspokojil vaši touhu tento materiál brzy spatřit.“

Měla pravdu. Ač právníci stáje médiím zaslali upozornění, že v případě zveřejnění, budou zažalováni a pravost materiálu nikdo oficiálně nepotvrdil, dostaly se informace ven.

Nemá cenu se v nich na sportovních stránkách nimrat, stačí jen zmínit, že třeba v letadle se dají dělat i jiné věci než jen sedět a čekat, až doletíte do cílové destinace. A že z oněch zpráv je zřejmé, že ona zaměstnankyně se proti Hornerovým touhám jasně vymezovala. Zpráva z The Sun dokonce původně tvrdila, že se Geri Halliwellová v Bahrajnu zase otočila a odletěla zpět. Nicméně nakonec přece jen zůstala, byť je prý informacemi otřesena.

„Nebudu komentovat anonymní spekulace. Zopakuji, že jsem vždy popíral všechna obvinění. Respektoval jsem nezávislé vyšetřování a plně jsem spolupracoval. Bylo to férové vyšetřování nezávislého právníka, které bylo ukončené zamítnutím podnětu. Zůstávám plně koncentrovaný na start sezony,“ uvedl Horner v Bahrajnu.

Ano, je zcela evidentní, že tu teď na sebe narážejí dva zásadní pohledy. Ten první je o presumpci neviny a skutečnosti, že interní vyšetřování Red Bullu, které vedl nezávislý právník, Hornera zcela očistilo. Ten druhý je o tom, že ono nezávislé vyšetřování zase tak nezávislé nebylo a že jen společnost, která dbá na svou image, chtěla vše „zamést pod koberec“.

Koneckonců se poměrně hlasitě mluví o tom, že celá kauza má i korporátní rozměr, kdy za Hornerem stojí thajská část vlastníků (drží 51 procent), zatímco ta rakouská je striktnější. A že po smrti jednoho z původních majitelů Red Bullu Dietricha Mateschitze je i dění kolem Hornera součástí vnitřního boje společnosti.

Každopádně jde o tuze citlivé téma, a tak mnohé – včetně onoho anonymního odesílatele – rozčílila strohost středečního oznámení stáje Red Bull. S tím, že k vyřešení došlo jen pouhý den před prvními tréninky sezony F1. „Když vidím prohlášení a časový sled událostí, nepřipadá mi to jako moderní přístup k řešení věcí ve skutečném světě. Náš sport si nemůže dovolit nechávat věci u takto kritických témat ve vágní a skryté rovině, protože nás to jednou doběhne,“ uvedl kupříkladu šéf konkurenční stáje Mercedes Toto Wolff. Byť zdůraznil, že netvrdí, že je Horner vinen.

Podobně mluvil Zak Brown, generální ředitel McLarenu. „Okolo celé záležitosti zůstává plno spekulací a otázek. Měli bychom se přesvědčit, že vše probíhalo maximálně transparentně.“ Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Muhamad Sulajím zase v pátek večer pro Financial Times uvedl, že sice jeho organizace nebude událost prošetřovat na vlastní pěst, nicméně celá kauza podle něj „poškozuje sport“. „Je začátek sezony, všichni se těší na F1, která získává na popularitě, a my si to sami zastiňujeme negativitou.“

Ustojí to Horner?

Nebo se ho Red Bull bude muset přece jen zbavit?

Reklama

  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.