Hlavní obsah

Kvalifikaci F1 v Malajsii vyhrál na mokru suverénně Vettel

Aktualizováno

Naprosto suverénním způsobem vyhrál Sebastian Vettel na mokré trati sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie formule 1. Mistr světa startoval z pole position i před týdnem v Austrálii. Na okruhu v Sepangu se německý pilot Red Bullu dostal jako jediný pod hranici minuty a 50 sekund. S téměř vteřinovým odstupem skončil druhý Brazilec Felipe Massa na ferrari, který podruhé za sebou předčil v kvalifikaci týmového kolegu Fernanda Alonsa.

Foto: Edgar Su, Reuters

Sebastian Vettel po kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie formule 1.

Článek

Obhájce titulu Vettel vybojoval 38. pole position v kariéře. "Trochu mě ten náskok překvapil. V rozhodujících chvílích to nebylo snadné. Některá místa na trati byla v závěru suchá, jiná mokrá," konstatoval Vettel. V jednotlivých částech kvalifikace přitom postoupil těsně vždy jako předposlední (z 15. a 9. místa), protože prý šetřil pneumatiky a nejel naplno.

"Bylo to těsné. Ono je těžké odhadnout, jak dobrý máte čas. Ale náš plán zafungoval, i s pomocí deště," dodal Vettel. "Počasí bylo proměnlivé, Sebastian se pak rozhodl pro jiné pneumatiky a na konci se ukázalo, že to byl dobrý krok," pokračoval šéf Red Bullu Christian Horner.

Räikkönen přišel o tři místa

Do druhé řady se v neděli dopoledne postaví Alonso a Lewis Hamilton s mercedesem. Vítěz úvodního závodu sezóny Kimi Räikkönen odstartuje z 10. místa. Na trati sice zajel stejně jako v Melbourne sedmý čas, později ale ztratil z rozhodnutí komisařů tři místa, protože v kvalifikaci blokoval Nika Rosberga.

Navíc měl Räikkönen zřejmě problémy se svým lotusem, protože v třetím tréninku si mechanikům postěžoval na nastavení. "Nechápu, jak se to auto může takhle změnit," řekl do vysílačky.

Kvalifikace na VC Malajsie, závod MS vozů formule 1 v Sepangu:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:49,674
2. Massa (Braz./Ferrari) -0,913
3. Alonso (Šp./Ferrari) -1,053
4. Hamilton (Brit./Mercedes) -2,025
5. Webber (Austr./Red Bull) -2,570
6. Rosberg (Něm./Mercedes) -2,845
7. Button (Brit./McLaren) -3,501
8. Sutil (Něm./Force India) -3,765
9. Pérez (Mex./McLaren) -4,462
10. Räikkönen (Fin./Lotus) -3,296
Räikkönen skončil původně sedmý, ale ztratil tři místa na startu kvůli blokování soupeře na trati

Reklama

Související témata: