Hlavní obsah

Kvalifikaci F1 v Imole vyhrál Verstappen a má i posedmé v sezoně pole position

Aktualizováno

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Emilia Romagna vozů formule 1 a i v sedmém závodě sezony získal pole position. Úřadující světový šampion a lídr průběžného pořadí mistrovství světa uspěl před dvojicí pilotů McLarenu Oscarem Piastrim a Landem Norrisem. Piastri ale klesl po dodatečné penalizaci na pátou příčku, a ze třetího místa tak odstartuje Charles Leclerc z Ferrari.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Jezdec Max Verstappen během Velké ceny Itálie

Článek

Šestadvacetiletý Verstappen vyrovnal na trati v Imole dva rekordy. Sedm kvalifikačních triumfů v sedmi úvodních závodech před ním získal jen Francouz Alain Prost v roce 1993. Spolu s minulou sezonou vybojoval Verstappen také osmou pole position za sebou, díky čemuž vyrovnal absolutní rekord Brazilce Ayrtona Senny ze sezon 1988 a 1989.

„Je to skvělý začátek roku a mimořádný počin. Uplynulo třicet let od chvíle, co na této trati (Senna) zemřel. Jsem rád, že jsem zde získal pole position, a svým způsobem je to i hezká vzpomínka na něj. Byl to neuvěřitelný pilot, hlavně v kvalifikacích,“ řekl Verstappen.

Rodák z Hasseltu nechal zapomenout na výkony z pátečních tréninků, kdy zajel pátý a sedmý čas. V kvalifikaci se pohyboval na předních příčkách a v úvodu závěrečné části se usadil v čele. Při posledním pokusu svůj čas vylepšil na 1:14,746 a získal 39. pole position v kariéře. V závodě může zaútočit na páté vítězství v sezoně a 59. celkově.

Další zlepšení ukázali piloti McLarenu. Druhý skončil původně Piastri, který ztratil na Verstappena 74 tisícin sekundy, komisaři ho ale později potrestali ztrátou tří míst za blokování Kevina Magnussena v první části kvalifikace. Na druhé místo se posunul Piastriho týmový kolega Norris, který může v závodě navázat na triumf z Miami.

„Stále se dotahujeme. A skončit před Ferrari je pro nás také hezký výsledek. Bude to těsné a zítra nás čeká prima závod. Věřím, že to bude napínavé. Když jsou takto těsné časy na kolo, je jasné, že to bude těžké. Bude hodně záležet na prvním kole, strategii a zastávkách v boxech,“ uvedl Norris.

Jezdci domácího Ferrari Leclerc a Carlos Sainz odstartují ze třetí, respektive čtvrté příčky. Mimo první desítku skončil Verstappenův týmový kolega z Red Bullu Sergio Pérez. Druhý muž průběžného pořadí, který ztrácí na čelo 33 bodů, odstartuje z 11. místa.

Kvalifikace nevyšla ani dvojnásobnému mistrovi světa Fernandu Alonsovi. Španělský jezdec týmu Aston Martin, který měl v závěru třetího tréninku nehodu, se neprobojoval ani z první části a odstartuje z 19. místa.

Nedělní závod začne v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Emilia Romagna, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:14,746
2. Piastri (Austr./McLaren) -0,074
3. Norris (Brit./McLaren) -0,091
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,224
5. Sainz (Šp./Ferrari) -0,487
6. Russell (Brit./Mercedes) -0,488
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.