Hlavní obsah

McLaren bude v Malajsii pod tlakem, Red Bullu se tam daří

Kuala Lumpur

Vozy McLaren se na úvod mistrovství světa vozů formule 1 zaskvěly při Velké ceně Austrálie, okruh v Malajsii by však měl spíše sedět monopostům Red Bull. Alespoň v to věří před víkendovým druhým závodem letošního seriálu šéf týmu s býkem ve znaku Christian Horner. A obhájce titulu Sebastian Vettel z Německa by tak podle všeho měl být hlavním favoritem. V Malajsii útočí na třetí triumf za sebou.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Německý pilot stáje Red Bull Sebastian Vettel je největším favoritem nadcházející Velké ceny Malajsie

Článek
Fotogalerie

Red Bullu se v testování před sezónou nedařilo, mechanici měli problémy s nastavením auta. Úvodní závod roku ale po druhém místě Vettela a čtvrtém Australana Marka Webbera ukázal, že není tak zle. A v Malajsii je velmi rychlý okruh, který by jim měl vyhovovat.

"Víme z testování, že mclareny letos budou velmi rychlé, ale Malajsie je velmi rozdílný okruh než v Austrálii a já myslím, že se situace otočí," věřil Horner. "V Austrálie je to samá zatáčka, tady se uvidí, jak jsou mclareny doopravdy rychlé," řekl.

V Austrálii vyhrál jasně Brit Jenson Button, třetí byl jeho krajan Lewis Hamilton. I proto jsou u McLarenu sebevědomí. "Můžeme zase vyhrát, ale je pravda, že na rovinkách musíme být ještě o něco rychlejší," prohlásil šéf týmu Martin Whitmarsh.

Jdeme správnou cestou, říká Whitmarsh

"Takže je jasné, na čem budeme až do víkendu pracovat," uvedl Whitmarsh. "Máme skvělé dva jezdce, silný tým a je to nyní jen na nás. Ale jdeme správnou cestou a vykročili jsme letos do mistrovství světa pravou nohou," radoval se.

Navíc pilot McLarenu Hamilton nebyl s třetím místem z Austrálie spokojený a rád by se v Malajsii posunul výš. "Kdyby byl spokojený s třetím místem a s tím, že ho porazil stájový kolega, tak by to nebyl Lewis, kterého milujeme a obdivujeme," dodal Whitmarsh.

Co napravovat mají u Ferrari, kterému v Austrálii nevyšla už kvalifikace. Fernando Alonso se sice v závodě probojoval až na páté místo, ale s výraznou ztrátou na první dva týmy. Navíc Felipe Massa ani nedojel.

"Nemůžeme čekat, že v Malajsii předvedeme nějaký zázrak oproti Austrálii. Naše auta nejsou tak konkurenceschopná, jak bychom chtěli, ale v závodě se může povést cokoli. Pokud dobře odstartujeme a zvolíme dobrou strategii, může se povést dobré umístění," řekl Alonso.

Do Malajsie se jezdci těší, říká Schumacher

V opačné pozici byl Mercedes, kterému poměrně vyšla kvalifikace, ale v závodě propadl. Michael Schumacher nedojel a Nico Rosberg obsadil nebodovanou dvanáctou příčku s minutovou ztrátou na vítěze. "V Malajsii se ale ukáže, jak na tom jednotlivá auta jsou. Tento závod je vždy velkou výzvou, proto se na něj všichni piloti těší. Věřím, že si tentokrát povedeme v závodě lépe," uvedl Schumacher, který v Sepangu už třikrát vyhrál.

Naopak na dobré výkony z Melbourne se pokusí navázat Lotus a Sauber. Lotus překvapil třetím místem v kvalifikaci v podání Romaina Grosjeana, který však po kolizi musel ze závodu odstoupit, a zaskvěl se také navrátilec Kimi Räikkönen, jenž z 18. místa po kvalifikaci dojel sedmý. Sauber pak v závodě posbíral šesté a osmé místo.

Otázkou je, jak si na dráze v Sepangu povedou pneumatiky Pirelli. Kvůli vysokým teplotám a silnému brzdění po dlouhých rovinkách je závod v Malajsii pro výrobce pneumatik jedním z nejnáročnějších. "Malajsie je pro nás jednou z největších výzev této sezóny. Teploty na trati se mohou pohybovat kolem 50 stupňů a pneumatiky se mohou rychle opotřebovávat, ale také může přijít déšť. Proto strategie s výběrem pneumatik bude hodně důležitá," uvedl ředitel Pirelli Paul Hembrey.

Reklama