Hlavní obsah

Mercedes slaví double! Hamilton opanoval GP Malajsie, stačil mu jen parťák Rosberg

Aktualizováno

Stylem start-cíl opanoval britský pilot Lewis Hamilton závod formule 1 v Malajsii. Jediný, kdo s ním po startu držel krok, byl týmový koelga Rosberg, který dojel na druhé příčce. Dominance Mercedesu tak pokračuje. Třetí příčka z Grand Prix patří mistrovi světa Vettelovi s Red Bullem.

Foto: Samsul Said, Reuters

V minulé sezóně byli fanoušci otrávení z Vettelovy suverenity. Představují radující se Hamilton (vlevo) s Rosbergem rutinu začínajícího ročníku formule 1...?

Článek
Fotogalerie

Mercedes obsadil první dvě příčky na stupních vítězů naposledy v roce 1955 v Monze v začátcích formule 1. Od návratu stáje do královského seriálu v roce 2010 čekal na takový úspěch marně. "Lepší už to být nemůže," pochvaloval si šéf dozorčí rady týmu Niki Lauda.

"Jsem neuvěřitelně šťastný. Moje první vítězství tady za osm let," radoval se Hamilton po premiérovém triumfu v Sepangu, jehož se dočkal až na osmý pokus. Úspěch věnoval všem, kterých se dotklo zmizení letounu malajsijských aerolinií s 239 lidmi na palubě. "Tři týdny po takové tragédii bych rád vítězství věnoval těmto lidem a jejich rodinám" řekl.

Mistr světa z roku 2008 čekal na další triumf v Grand Prix od loňského července, kdy vyhrál v Maďarsku. Třiadvacátým vítězstvím v kariéře si spravil náladu po GP v Melbourne, kterou kvůli technickým potížím stejně jako Vettel nedokončil. Navíc pomohl Mercedesu do čela Poháru konstruktérů. V hodnocení jezdců je druhý za Rosbergem.

Vettel byl druhý v kvalifikaci, ale na startu zaváhal a předjel ho i nadále vedoucí muž šampionátu Rosberg. Zatímco o druhé místo byl boj, jeho týmový kolega z Mercedesu Hamilton začal v čele všem ujíždět. Vettel se na chvíli ocitl čtvrtý, ale ve čtvrtém okruhu se na pódiovou pozici vrátil. "Ještě nejsme tam, kde bychom chtěli být. Musíme se ještě zlepšit, ale myslím, že to dokážeme," řekl Vettel.

Přezouvat se nemuselo

Ve dvanáctém kole začaly jezdit vozy na výměnu pneumatik. Mistr světa Vettel do boxu zavítal o dvě kola později, lídr závodu Hamilton tři okruhy potom, ale na pořadí v čele se nic nezměnilo. Závod poklidně probíhal až do dalších zastávek v boxech po třicátém okruhu, ale ani to změny nepřineslo.

Vettel jezdil v té chvíli ze všech nejrychleji a po velmi rychlé výměně kol se tlačil čím dál víc na druhého Rosberga. Dvacet okruhů před cílem se na trati začaly objevovat první kapky, které zvěstovaly obávaný silnější déšť pro závěr. Ten ale nepřišel a piloti nemuseli na vodu reagovat přezouváním.

Ricciardovi zkazil závod mechanik

Velké problémy měl do té doby čtvrtý Australan Daniel Ricciardo. Druhý pilot Red Bullu před dvěma týdny v Austrálii přišel o stříbrnou pozici za porušení technických pravidel a v neděli si prožil další zklamání. Jako jeden z posledních byl ve 41. kole pro nové pneumatiky, ale po výjezdu zastavil a mechanici ho zatlačili zpět do boxů. Neměl utažené kolo. Navíc ulomil přední přítlačné křídlo a vpřed se posouval Fernando Alonso.

Poslední zastávky přišly šest kol před cílem, ale na pořadí se ani do třetice nic nezměnilo. Hamilton si tak spravil náladu po GP v Melbourne, kterou kvůli technickým potížím stejně jako Vettel nedokončil. Čtvrtý byl v neděli na okruhu v Sepangu pilot Ferrari Alonso.

Na startu Velké ceny piloti, funkcionáři, členové týmů i diváci uctili minutou ticha památku letu MH370 malajsijských aerolinií, který je už tři týdny pohřešován. Na místě byl vedle promotéra F1 Bernieho Ecclestona také premiér země Najib Razak.

Velká cena Malajsie, 2. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:40:25,974 (prům. rychlost 185,442 km/h)
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -17,313
3. Vettel (Něm./Red Bull) -24,534
4. Alonso (Šp./Ferrari) -35,992
5. Hülkenberg (Něm./Force India) -47,199
6. Button (Brit./McLaren) -1:23,691
7. Massa (Braz./Williams) -1:25,076
8. Bottas (Fin./Williams) -1:25,537
9. Magnussen (Dán./McLaren)
10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) oba -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 2 z 19 závodů):
1. Rosberg 43
2. Hamilton 25
3. Alonso 24
4. Button 23
5. Magnussen 20
6. Hülkenberg 18
7. Vettel 15
8. Bottas 14
9. Räikkönen (Fin./Ferrari) 6
10. Massa 6
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 68
2. McLaren 43
3. Ferrari 30
4. Williams 20
5. Force India 19
6. Red Bull 15
7. Toro Rosso 7

Reklama

Související témata: