Hlavní obsah

Mercedes zařadil zpátečku. Rytíř Hamilton titul od soudu nechce, Verstappen zůstává šampionem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl pasován na rytíře a výsledky dosažené na bitevním poli hodlá respektovat. Sir Lewis Hamilton nechce dosáhnout na rekordní osmý titul pro světového šampiona formule jedna soudním verdiktem. A proto podle britského listu Daily Mail požádal svůj tým Mercedes, aby upustil od záměru hnát kontroverzní závěr posledního závodu sezony v Abú Zabí, v němž nakonec vybojoval celkový triumf Max Verstappen, k Mezinárodnímu odvolacímu soudu FIA. Stáj se nakonec v oficiálním prohlášení práva na odvolání vzdala.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Lewis Hamilton prý titul od soudu nechce.

Článek

Hamilton doplatil v neděli na odvolání safety caru v posledním kole, což umožnilo Verstappenovi na nových pneumatikách svého soka předjet a dojet si pro premiérový triumf v seriálu.

Mercedes po závodě podal hned dva protesty, nicméně komisaři oba zamítli. Stáj okamžitě prohlásila, že se proti tomu odvolá. Jenže oficiálně tak neučinila. Na podání odvolání má čas jen do čtvrtečního večera. Svého práva se ale pár hodin před vypršením lhůty vzdala.

A podle listu Daily Mail Mercedes svůj postoj přehodnotil právě na přání Hamiltona. A do právní bitvy se tedy nakonec nepustil.

„Maxi Verstappenovi a Red Bullu: Rádi bychom vyjádřili upřímnou úctu k vašim letošním úspěchům. Z této sezony jste udělali epický boj o titul ve formuli 1. Maxovi a celému týmu blahopřejeme a těšíme se na pokračování v příští sezoně," pogratulovali oficiálně zástupci Mercedesu vítězům.

Světová rada motorsportu zasedající v pařížském Place de la Concorde ve středu večer vydala prohlášení, v němž uznává, že závěrečné dění v Abú Zabí „pošpinilo image  šampionátu".

„Okolnosti použití safety caru po incidentu jezdce Nicholase Latifiho a související komunikace mezi ředitelstvím závodu a týmy formule 1 vyvolaly zejména značné nepochopení a reakce týmů F1, jezdců a fanoušků. A tento spor momentálně pošpinil image šampionátu a také oslavy prvního titulu Maxe Verstappena a osmého prvenství v Poháru konstruktérů v řadě, který vybojoval Mercedes," stojí mimo jiné v prohlášení.

Reklama

Související témata: