Hlavní obsah

Neštěstí v Monte Carlu. Lídr šampionátu zničil vzácný vůz Nikiho Laudy

Smůly se ne a ne zbavit. Aktuálnímu lídrovi mistrovství světa formule 1 Charlesi Leclercovi se dostalo během takzvané Grand Prix Historique v Monte Carlu velké pocty, když usedl do vzácného vozu legendárného jezdce Nikiho Laudy. Jenže domácího prokletí se monacký pilot nezbavil ani při čestné jízdě a formuli v ceně několika milionů eur naboural.

Charles Leclerc na legendárním okruhu v Monte Carlu naboural historickou Laudovu formuli

 
Článek

Leclercovi se doma v Monte Carlu nedaří. Při své premiéře ve formuli 1 v roce 2018 ještě jako jezdec Alfy Romeo měl kolizi s Brandonem Hartleym a závod nedokončil. O rok později se mu už jako pilotu Ferrari nevydařila kvalifikace a v závodě poté havaroval při stíhací jízdě.

Další rok Velkou cenu Monaka zrušila pandemie koronaviru. Loni se zdálo, že prokletí je prolomeno, když Leclerc i přes nehodu vyhrál kvalifikaci, ale do závodu neodstartoval, jelikož těsně před startem zjistil, že mu správně nefunguje převodovka. Kletbu by rád zlomil na konci května, kdy se v monackém knížectví pojede hlavní závod.

Už teď ale dostal příležitost při tzv. Grand Prix Historique vyzkoušet si monacký okruh ve vzácném monopostu Ferrari 312, ve kterém v roce 1974 závodil slavný pilot Niki Lauda. Jenže aktuální lídr šampionátu nezvládl pravotočivou zatáčku Rascasse a po smyku při nárazu do bariéry poničil zadní část vozu. Podle italské stáje byly na vině brzdy.

„Když si myslíš, že sis už v Monaku všechnu smůlu světa vybral, selžou ti brzdy v jednom z nejikoničtějších vozů formule 1 v historii Ferrari," uvedl sám jezdec na Twitteru.

Poškozený stroj pak ještě Leclerc rozpohyboval a dovezl do depa. Další historickou formuli Ferrari - model 312 B2 z roku 1972 - po něm řídil legendární Belgičan Jacky Ickx.

Reklama

Související témata: