Hlavní obsah

A zase ten Verstappen. Vyhraje Red Bull všechny závody roku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tentokrát musel prokázat trochu trpělivosti, protože úvodní čtvrtinu závodu – oproti zvyklostem této sezony – nevedl. Nicméně pak už se průběh Velké ceny Itálie proměnil v obvyklý scénář a Max Verstappen si na Monze dojel pro rekordní desáté vítězství v řadě a stáj Red Bull dokonce pro patnácté. Nikdo už nepochybuje, že by Nizozemec letos znovu nezískal titul, a tak je jedinou zásadní otázkou současné formule 1, zda jeho tým vyhraje všechny závody v sezoně. Navíc druhý v Itálii skončil Sergio Pérez, tedy další její jezdec. Třetí byl Carlos Sainz.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Max Verstappen po triumfu na velké ceně Itálie.

Článek

„Nikdy bych nevěřil, že je možné vyhrát deset závodů v řadě. Ale dneska to bylo zpočátku těžké, protože Ferrari mělo dobrou maximální rychlost a bylo složité se před Carlose dostat. Musel jsem ho donutit k chybě a zachovat chladnou hlavu,“ řekl Max Verstappen.

Trochu zamotanější úvod způsobila sobotní kvalifikace, kterou jen těsně ovládl Sainz z Ferrari. Tomu se vydařil i start, pokryl Verstappenův útok do první zatáčky, ovšem Nizozemec mu dál značně dýchal na záda. Vyčkával do šestého kola, ale atak se i díky šikovnému obrannému manévru Sainze nezdařil. A zatímco Verstappen do vysílačky křičel: „To bylo sprosté“, tak Sainz od svého mechanika naopak dostal pochvalu: „Skvělý pohyb.“

Foto: Claudia Greco, Reuters

Max Verstappen v akci během Velké ceny Itálie.

V 15. kole ale Španěl v první zatáčce drobně probrzdil, čehož Verstappen okamžitě využil a po souboji kolo na kolo se před něj dostal. Téměř okamžitě sokovi prchnul o více než vteřinu, a tak Sainz nemohl využívat podpůrného systému DRS, čímž propast mezi oběma jen narůstala.

A tak zatímco Verstappen uháněl, Sainz i jeho týmový parťák Charles Leclerc museli čelit útoku Sergia Péreze.

Marně.

Mexičan se přes oba dostal a zařídil „double“ pro Red Bull. Že je ale Verstappen odskočený ode všech včetně něj, pak potvrdil i slovy: „Je s autem jedno tělo. Bez ohledu na to v jakých podmínkách je, plně důvěřuje autu a jezdí na jiné úrovni. Co jsem v F1, tak jsem nikdy neviděl tak komplexního jezdce, který vždy jede na sto procent.“ A třeba Sainz po nedělním klání jen přidal: „Dnes jsme byli nejlepší ze zbytku světa.“

Jinak obvykle nejrychlejší závod sezony se tentokrát dost natáhl. Japonec Cunoda totiž odstavil vůz už v zahřívacím kole, jenže pak se navíc organizátorům zhroutil systém, který spouští startovací semafory, a tak se závod o 20 minut odložil.

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:13:41,143
2. Pérez (Mex./Red Bull) -6,064
3. Sainz (Šp./Ferrari) -11,193
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -11,377
5. Russell -23,028
6. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -42,679.
Nejrychlejší kolo: Piastri (Austr./McLaren).
Průběžné pořadí MS (po 14 z 22 závodů):
1. Verstappen 364 b.,
2. Pérez 219
3. Alonso (Šp./Aston Martin) 170
4. Hamilton 164
5. Sainz 117
6. Leclerc 111
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 583
2. Mercedes 273
3. Ferrari 228
4. Aston Martin 217
5. McLaren 115
6. Alpine 73

Reklama

Související témata: