Hlavní obsah

Potíž pro Red Bull: Verstappen v Belgii kvůli výměně převodovky ztratí pět pozic na startu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stáj Red Bull chce navýšit rekordní počet výher v řadě na třináct, Max Verstappen zase potvrdit letošní dominanci. Do víkendové Velké ceny Belgie F1 však nastupuje nizozemský jezdec s vědomím, že rozhodně bude muset předjíždět. Kvůli výměně převodovky totiž ve Spa ztratí pět pozic na startu. I tak ale zůstává hlavním favoritem na vítězství, což tu dokázal loni: To se k výhře prodral ze 14. příčky!

Foto: Red Bull Racing

Max Verstappen před startem sezony F1 2023.

Článek

Rozhodnutí stáje Red Bull vyměnit převodovku se zdá jako logické i taktické. Okruh ve Spa nabízí řadu možností k předjetí, navíc se očekává, že by monopost Red Bullu měl těžit v DRS zónách ze své rychlosti. „Red Bull se v této sezoně ocitl ve vlastní lize a je tak nepravděpodobné, že by pokles o pět míst představoval pro Verstappena příliš velkou překážku k vítězství," píše odborný server autosport.com, který zprávu o nové převodovce přinesl.

Každý jezdec může beztrestně vyměnit v sezoně převodovku čtyřikrát, Verstappen je prvním, kdo sáhl po pátém „kousku".

Red Bull minulý víkend v Maďarsku překonal rekord v počtu výher za sebou. Má jich teď 12, což žádný jiný tým v historii F1 nedokázal. Samotný Verstappen si připsal sedmé vítězství za sebou a dohání Sebastiana Vettela, který v roce 2013 vyhrál devětkrát po sobě. „Myslím si, že máme rychlé auto a jsme spokojeni, jak si vůz vede," řekl Verstappen ve čtvrtek.

No, ještě aby hudroval...

Má blízko k tomu, aby získal třetí titul mistra světa, neboť v šampionátu vede o 110 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, jenž už je podle svých slov smířen s bojem o druhou příčku.

Reklama