Hlavní obsah

Potvrzeno! Hamiltonův parťák odchází a mistr světa se třese

Finský pilot formule 1 Valtteri Bottas po sezoně opustí Mercedes a bude od roku 2022 závodit za stáj Alfa Romeo. Ve švýcarském týmu nahradí krajana a mistra světa z roku 2007 Kimiho Räikkönena, který ukončí kariéru. Do Mercedesu má zamířit mladík George Russell, který by mohl ohrozit Hamiltonovu pozici v týmu.

Foto: Lars Baron, Reuters

Valtteri Bottas po sezoně opustí Mercedes a bude jezdit za Alfu Romeo

Článek

Bottasův odchod z Mercedesu byl již delší dobu ve formuli 1 veřejným tajemstvím. Stejně jako jméno jeho nástupce v mistrovské stáji, která by měla v nejbližší době oznámit příchod třiadvacetiletého Brita George Russella z Williamsu.

Jeho příchod se však příliš nelíbí sedminásobnému mistru světa Lewisi Hamiltonovi. Russell už je totiž teď velice oblíbený u britského publika a navíc jezdí skvěle. Mohl by tak ohrozit dosavadní neotřesitelnou Hamiltonovu pozici.

"Otevírá se nová kapitola mojí kariéry. Těším se, že pomůžu týmu posunout se vpřed, zejména s ohledem na nová pravidla v roce 2022, díky kterým budeme mít šanci udělat výkonnostní skok," uvedl v tiskové zprávě Bottas.

Dvaatřicetiletý Fin jezdí za Mercedes od roku 2017, kdy přišel z Williamsu. V barvách německé stáje se stal dvakrát vicemistrem světa a pomohl jí ke čtyřem triumfům v Poháru konstruktérů.

Bottas, který je v Mercedesu dvojkou za sedminásobným mistrem světa Lewisem Hamiltonem, má na kontě devět vítězných Velkých cen. Naposledy triumfoval loni v Rusku. Letos je jeho nejlepším výsledkem druhé místo z Rakouska, v průběžném pořadí je třetí.

"Valtteri byl součástí stáje, která přepisovala historii. Je to ten pravý jezdec, který nám pomůže udělat krok k předním příčkám," uvedl ředitel Alfy Romeo Frédéric Vasseur, který už s Bottasem spolupracoval ve formuli 3 a sérii GP3.

Reklama

Související témata: