Hlavní obsah

Prost: Současná formule je jako hrát na PlayStationu

LONDÝN

Čtyřnásobný mistr světa formule jedna Alain Prost si posteskl, že jízda v nejrychlejších monopostech je čím dál snadnější. Bývalý francouzský pilot v rozhovoru pro BBC řekl, že závody ztrácejí své někdejší kouzlo a řízení formulí se blíží spíše hře na počítači.

Článek

"Nový jezdec s velmi malými zkušenostmi může přijít do formule jedna a jet velmi rychle. Je to jako hrát na PlayStationu," prohlásil Prost. "Je tam více rychlosti, ale méně mozku, taktiky a strategie a mnohem méně spolupráce mezi jezdcem a inženýry. To není formule jedna, která se mi líbí," vysvětlil.

Jeho slova tak trochu potvrzuje i příběh Lewise Hamiltona, kterému při premiérové sezóně ve formuli jedna jen těsně unikl titul. Nové okruhy se přitom učil právě na PlayStationu.

Britský pilot měl navíc v McLarenu k dispozici špičkový vůz, přičemž kvalita auta je momentálně podle Prosta mnohem důležitější než dovednosti závodníků. "Můžete vzít kohokoliv z prvních dvou třetin startovního pole a mohl by vyhrát, kdyby seděl v tom správném autě," poznamenal.

Podle Prosta je správným krokem zákaz kontroly trakce, tedy elektronicky hlídaného zamezení prokluzování kol, který bude zaveden v této sezóně. Ta začne 16. března v Melbourne a titul v ní podle třiapadesátiletého Francouze zřejmě získá Hamilton. "Myslím, že Lewis bude nejlepší. Když bude mít dobré auto, neměl by mít žádný problém. Má teď více zkušeností," řekl na adresu třiadvacetiletého Brita, který loni boj o titul prohrál o jediný bod s Finem Kimim Räikkönenem.

Reklama

Související témata: