Hlavní obsah

Red Bull ztrácí klíčového muže. Génius Newey odchází, touží po něm Ferrari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Geniální konstruktér, designér a strůjce mnoha úspěchů Red Bullu Adrian Newey příští rok po 19 letech v této stáji skončí. Tým to oznámil ve středu s tím, že odchod je naplánován „na první čtvrtletí“ roku 2025. Přesně za rok, tedy 1. května 2025, by mohl být k dispozici konkurentům a hlasitě se mluví o zájmu Ferrari.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Designér a konstruktér stáje Red Bull Adrian Newey

Článek

Je to zpráva, o které se spekulovalo pár posledních týdnů. Po turbulentním období, kdy byl šéf stáje Christian Horner nařčen ze sexuálního obtěžování jedné z kolegyň, avšak kauza byla zametena pod stůl, se vzájemné vztahy mezi Hornerem a Neweyem zásadně zhoršily. Designér, konstruktér a v mnohém i vizionář Newey byl odstrčen na druhou kolej, a tak se rozhodl pro odchod.

„Už jako malý kluk jsem chtěl být konstruktérem rychlých aut. Mým snem bylo stát se inženýrem ve formuli 1 a měl jsem to štěstí, že se mi tento sen splnil. Po téměř dvě desetiletí bylo mou velkou ctí hrát klíčovou roli ve vývoji Red Bullu - od začínajícího nováčka k týmu, který získal několik titulů. Cítím však, že nyní je vhodná chvíle předat štafetu ostatním a hledat pro sebe nové výzvy,“ uvedl Newey v oficiálním prohlášení.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Adrian Newey a Christian Horner

Newey do stáje přišel v roce 2006. Byl klíčovým mužem, který konstrukcí vozů dopomohl Sebastianu Vettelovi a Maxi Verstappenovi k jejich někdejší a současné dominanci. Pod jeho vedením získali piloti sedm titulů, šestkrát se tým radoval v Poháru konstruktérů a celkem si připsal 118 vítězství. To vše stáj, u které si počátkem tisíciletí klepali na čelo, že přece nemůže v F1 vyhrávat tým, který se jmenuje podle plechovek.

A vidíte – může.

„Všechny naše nejlepší okamžiky za posledních 20 let přišly s Adrianovou rukou na technickém kormidle. Jeho vize a genialita nám pomohly k titulům. Jeho výjimečná schopnost vnést širší inspiraci do designu vozů, jeho pozoruhodný talent pro přijímání změn a hledání nejpřínosnějších oblastí pravidel, na které se zaměřit, a jeho neúnavná vůle po vítězství pomohly Red Bullu stát se větší silou, než si dokázal představit i zesnulý Dietrich Mateschitz (majitel Red Bullu),“ uvedl šéf stáje Christian Horner. „Pro mě, když Adrian nastoupil do Red Bullu, byl už superhvězdným designérem. O dvě dekády a 13 mistrovských titulů později odchází jako opravdová legenda. Je to také můj přítel.“

Newey se ještě bude podílet na vývoji hypervozu RB17, příští rok na jaře pak jeho mise v týmu skončí. Od 1. května 2025 má být volný a nejspíš ve svých 66 letech naskočí k Ferrari.

„Podle mých informací ho ve Ferrari čeká pozice superkonzultanta. Lewis Hamilton sehrál v celé rošádě klíčovou roli,“ napsal na síti X komentátor F1 Števo Eisele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.