Hlavní obsah

Sainz jako Stallone. A vyhnaní diváci z tribun, protože se ochrance ve Vegas nechtělo na přesčas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být velkolepý spektákl, jenže po úvodním dni má zatím zastavení formule 1 v Las Vegas hodně nepříjemnou pachuť. První trénink byl po osmi minutách zastaven kvůli uvolněným poklopům z kanálů, z nichž jeden významně poničil monopost Carlose Sainze. Ten navíc za tenhle šlendrián pořadatelů vyfasoval kvůli výměně dílů penalizaci. Druhý trénink se pak jel bez diváků, protože ochranka nechtěla (či nesměla) pracovat přesčas.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Pilot Ferrari Carlos Sainz během tréninku v Las Vegas.

Článek

Dostal těžkou ránu do zad i krku, ale sám Carlos Sainz uklidnil, že je naštěstí v pořádku. Mnohem hůř po najetí na poklop kanálu, který přítlak formule uvolnil a nadzvedl, dopadl jeho monopost. Byl téměř na odpis, poškozené bylo šasi, motor, baterie i sedačka, část komponentů si vyžádala výměnu, za což podle přísných pravidel následuje také trest.

Sainz tak na startovním roštu ve Vegas klesne minimálně o deset míst. Stáj Ferrari sice logicky požádala sportovní komisaře o udělení výjimky, protože na vině byl zásah „vyšší moci“, jenže neuspěla. „Komisaři poznamenávají, že kdyby měli pravomoc udělit výjimku, tak v tomto případě, ke kterému došlo za polehčujících, nezvyklých a nešťastných okolností, by to udělali. Ovšem pravidla takový postup nepovolují,“ napsali ve vyjádření sportovní komisaři.

Zkrátka – oni se musí řídit literou motorsportovního zákoníku, který je nutí aplikovat pravidla tak, jak jsou napsaná. Zak Brown, šéf konkurenčního McLarenu, však přiznal, že kdyby týmy mohly hlasovat, on by pro výjimku okamžitě zvedl ruku. „Když se stane něco takového, měli bychom být trochu sportovní. Podpořil bych, aby nedostali žádný trest.“

Sám Sainz jen smutně podotkl: „Vždy se najdou lidi či způsoby, jak to někomu celé ještě zhoršit. Teď jsem byl na řadě asi já, abych za to zaplatil.“

A tak ho snad rozesmějí jen záběry z více než 20 let starého filmu Sylvestra Stallonea Formule, kde jsou létající poklopy v ulicích po projetí monopostů předpověděny.

Průšvihem pak dopadl také druhý trénink, který kvůli uzavřeným tribunám nemohli sledovat diváci.

Pořadatelé sice po něm vydali prohlášení, ale že by se v něm omluvili fanouškům či ztratili slovo o nějaké finanční náhradě? Kdepak! Naopak své vyjádření šikovně naformulovali, že uzavřeli tribuny kvůli bezpečnosti účastníků, na což se vrácení peněz nevztahuje.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Poslední fanoušci čekají na druhý trénink F1 v Las Vegas, na který nakonec nesměli.

„Vzhledem k pokročilé hodině a obavám s logistikou a bezpečným odchodem fanoušků a zaměstnanců z okruhu jsme se rozhodli přijmout těžké rozhodnutí a uzavřít fanouškovské zóny ještě před začátkem druhého tréninku. Těšíme se, že zbytek víkendu bude bezpečný a zábavný.“

Jenže podle zahraničních médií má „vykopnutí“ diváků z tribun prozaičtější důvod: „secuiriťákům“ skončila podle smluv šichta o půl druhé ráno a vzhledem k silným odborům prostě odešli domů. Přičemž odložený trénink začínal až ve 2:30 ráno místního času. „Fanoušků je mi líto, snad to viděli alespoň v televizi. Ale je to průšvih,“ řekl pilot Daniel Ricciardo z AlphaTauri.

V televizi to možná viděli, nicméně v Las Vegas se našli koumáci, kteří našli pár nezakrytých plotů, skrz které šlo sledovat dění na trati. Další zase využili eskalátorů, které vedou k mostu nad tratí, a jezdili na nich dokola, čímž viděli aktuální situaci na trati.

Tak snad sobotní dění, které startuje od 5:30 středoevropského času, bude už mít lepší průběh.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články