Hlavní obsah

Sainz vyhrál deštivou kvalifikaci v Británii a má první pole position v kariéře

V deštivé kvalifikaci na Velkou cenu Británie formule 1 vybojoval poprvé v kariéře pole position Carlos Sainz. Španělský jezdec Ferrari porazil na osychající trati v Silverstonu druhého Maxe Verstappena z Red Bullu o 72 tisícin sekundy. Třetí skončil Sainzův týmový kolega Charles Leclerc.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Pilot Ferrari Carlos Sainz ovládl mokrou kvalifikaci na Velklou Cenu Velké Británe formule 1.

Článek

Sedmadvacetiletý rodák z Madridu se stal 104. různým vítězem kvalifikace na závod formule 1 v historii. Při jubilejním 150. startu v mistrovství světa zaútočí také na první vítězství.

Sainz zajel vítězný čas v samotném závěru, kdy využil před příchodem dalšího deště relativně nejsušších podmínek na trati. V neděli bude mít šanci vylepšit i pátou příčku v průběžném pořadí mistrovství světa. Na čtvrtého George Russella, který skončil až osmý, ztrácí devět bodů. Španěl již v této sezoně stanul pětkrát na stupních vítězů, naposledy byl druhý v Kanadě.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Charles Leclerc z Ferrari na trati kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie F1.

Verstappen útočil neúspěšně na druhou pole position za sebou a třetí v sezoně. Během kvalifikace se na mokré trati i roztočil do hodin, vše ale ustál bez újmy. Rodák z Hasseltu bude hájit náskok 46 bodů v čele šampionátu před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, který se kvalifikoval jako čtvrtý.

Pátou příčku bral držitel rekordních osmi vítězství v britské Grand Prix Lewis Hamilton z Mercedesu. Hned za ním byl další Brit Lando Norris z McLarenu. První desítku uzavřel překvapivě Nicholas Latifi z Williamsu, který využil proměnlivé podmínky v Silverstonu. V prostřední části kvalifikace stihl zajet potřebný čas a jeho rivalové kvůli sílícímu dešti už do konce nezrychlili.

Z první části kvalifikace se nedostali oba piloti Aston Martinu. Sebastian Vettel zahájí závod jako osmnáctý, Lance Stroll dokonce jako poslední. Neuspěli ani jezdci Haasu. Kevin Magnussen byl sedmnáctý, Mick Schumacher skončil o dvě místa za ním.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Závodník Red Bull Max Verstappen v kvalifikaci.

Velká cena Británie začne v neděli v 16:00 SELČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:
1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:40,983
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,072
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,315
4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,633
5. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,012
6. Norris (Brit./McLaren) -1,101
7. Alonso (Šp./Alpine) -1,133
8. Russell (Brit./Mercedes) -1,178
9. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -1,736
10. Latifi (Kan/Williams) -22,112

Reklama

Související témata: