Hlavní obsah

Šílená kvalifikace F1, silná bouře odvála střechu. Málem mi to uřízlo hlavu, mínil fotograf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi nepěkné momenty sledovali fanoušci F1 v páteční kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie. Město Sao Paolo, které dlouhodobě hostí prestižní závody motorsportu, zachvátila silná bouře, která narušila a předčasně ukončila kvalifikaci na hlavní vrchol celého víkendu.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Jezdec Red Bullu Max Verstappen při kvalifikaci.

Článek

První dvě části kvalifikace ještě proběhly podle očekávání, byť podmínky měly daleko k ideálu. Finální fáze už se však nedojela, krátce po jejím startu se totiž vítr rapidně zvedl a začalo také mohutně pršet. Brzy tak začala svítit červená světla, která už závodníky na trať nepustila. Všichni odjeli pouhé jedno kolo kromě Oscara Piastriho z McLarenu, který v posledním sektoru vyjel mimo trať. Tím způsobil žlutou vlajku, která zabrzdila i všechny závodníky za ním.

Podle místních médií rychlost větru na místě dosahovala 104 kilometrů za hodinu. Silná bouře poškodila i tribuny, v jednom ze sektorů se totiž zřítila střecha, která zakrývala přítomné diváky. Z dostupných záběrů je zřejmě, že vítr způsoboval všem velké nepříjemnosti. Organizátoři závodu naštěstí uvedli, že nedošlo k žádnému vážnému zranění, i když není úplně jasné, zdali někdo později nevyhledal lékařskou pomoc.

Nepříjemné chvilky zažil i fotograf Andy Hone, který byl přítomen na místě. Podle něho letěly části střechy směrem k trati. „To bylo děsivých 10 minut! Střecha tribuny se zhroutila na posledním rohu a málem mi padlé kusy uřízly moji hlavu!“ napsal na svém profilu na sociální síti X, dříve Twitter. K tomu přidal i fotografie z celé události.

Kvalifikaci i přes trable ovládl Max Verstappen z Red Bullu, který byl o 294 tisícin rychlejší než druhý Charles Leclerc ze stáje Ferrari. Nizozemec, který si třetí titul mistra světa zajistil už na začátku října v Kataru, v neděli zaútočí na 17. vítězství v tomto ročníku. Celkem si může připsat již 52. triumf a osamostatnit se na čtvrté příčce historického pořadí před slavným Alainem Prostem.

Velkého překvapení se však mohli dočkat fanoušci na třetím a čtvrtém místě, kde skončili oba závodníci týmu Aston Martin, Lance Stroll a Fernando Alonso. První jmenovaný v posledních šesti závodech zapsal nejlépe 16. místo, teď si však díky specifickým podmínkám vybojoval nejlepší startovní pozici od roku 2020.

Není to poprvé, co by počasí v Brazílii ovlivňovalo dění víkendového programu F1. Už před rokem zachvátil kvalifikaci na sprint silný déšť, což přineslo jedno z největších překvapení posledních let, kdy si Kevin Magnussen z Haasu přes všechna očekávání vyjel pole position. Důvodem bylo primárně to, že do třetí části kvalifikace vyjel jako první, a využil ještě suchého povrchu. Mezitím se však spustil déšť, a tak měl každý další jezdec horší a horší trať.

Organizátoři závodu však takové počasí po zbytek víkendu neočekávají. Program v Sao Paolu ještě dnes čeká v 15 hodin kvalifikaci na sprint a o pár hodin později i samotný zkrácený závod v délce sta kilometrů. V neděli v podvečer by měli jezdci vyrazit do hlavního závodu.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Miami - kvalifikace na sprint dnes 22 : 30
20240503T22 : 30:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
Velká cena Miami - kvalifikace na sprint
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.