Hlavní obsah

Sobecký Verstappen naštval vlastní tým. Proč neposlechl šéfa a proč nepomohl Pérezovi?

Skončil šestý, na jeho poměry až v hluboko ve startovním poli, ale stejně je Max Verstappen i po Velké ceně Brazílie nejpropíranějším jménem v F1. Může za to kontroverzní moment z posledního kola, kdy neuposlechl příkaz své stáje, aby šesté místo přenechal za ním jedoucímu týmovému kolegovi Sergio Pérezovi, jenž potřebuje body v boji o konečnou druhou pozici. „Ukázal, kým doopravdy je," říkal do týmové vysílačky zklamaný Pérez.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Max Verstappen před závodem v Brazílii, kde vzbudil velkou kontroverzi.

Článek

Tak rádi opakují, že vítězí i prohrávají jako tým. Zásadně mluví v množném čísle, aby veřejně ukázali, že za výkony nestojí jen oni coby piloti. Pak ale ve vypjatých chvílích stejně vyplave na povrch, že formulový svět je plný tvrdých egoistů a sobců, kteří hledí jen na svůj prospěch. Max Verstappen má už pár týdnů jistý titul mistra světa. V Brazílii kvůli kolizi s Lewisem Hamiltonem téměř od úvodu věděl, že se tentokrát žádný velký sukces konat nebude. A přece se vykašlal na prosby svého týmu, aby před sebe pustil „parťáka" Péreze.

„Max rozhodně není víc než tým," říkal naštvaně Christian Horner, šéf stáje.

Stalo se to v závěru klání v Brazílii. Pérezův výkon chřadl, zatímco Verstappen se hnal ze zadních pozic dopředu. A tak na příkaz týmu v 67. z 71 kol uvolnil Pérez kolegovi cestu, aby ho zbytečně nezdržoval v možné honbě za pátým Alonsem. Neremcal, udělal to. Jenže taky dostal ujištění, že pokud se Verstappenovi nepodaří Alonsa předjet, vrátí těsně před cílem Pérezovi pozici zpět, protože pro něj má teď každý bod cenu zlata, aby si zajistil celkovou druhou příčku.

A pak se to stalo. Alonso udržel pátý flek a závodní inženýr skrz vysílačku hned Verstappenovi hlásil: „Toto je poslední kolo. Nechej Checa předjet."

„Maxi, pusť ho!"

„Maxi, co se stalo?"

Ne, Verstappen neuposlechl a jen tajemně odvětil: „Už jsem vám své důvody řekl v létě, tak se mě neptejte. Máme v tom jasno? Stojím si za tím."

Pérezovi se pak do vysílačky ozval přímo Horner a za Verstappenovo chování se omlouval. „Ukazuje, kým skutečně je," reagoval Mexičan.

Po závodě si pak šéf svolal oba piloty na kobereček, ale samotné jednání označil za interní a nic konkrétního z něj neprozradil. Jen Verstappen opakoval: „Na stůl jsem vyložil všechny své argumenty. Neprozradím jaké, ale myslím, že to pochopili. Posunuli jsme se dál."

Jenže sám Pérez o žádných příčinách, proč by Verstappen neměl poslouchat a proč by měl jeho zájmy tak okatě ignorovat, nevěděl. „Po tom všem, co jsem pro něj udělal, jsem trochu zklamaný."

Foto: Marcelo Chello, ČTK/AP

Souboj mezi Maxem Verstappenem a Lewisem Hamiltonem v Brazílii, po které musel Verstappen do boxu a výrazně ztratil.

Ano, třeba v loňském posledním závodě v Abú Zabí šikovně zbrzdil Lewise Hamiltona a dopomohl tak Verstappenovi k titulu. Teď je ale mezi nimi zvláštní napětí, což televize Sky Sports dává do souvislostí s letošní Velkou cenou Monaka, kde měl Pérez v kvalifikaci údajně úmyslně havarovat a pak v závodě vyhrát... „Důvody? Na to si odpovězte sami," řekl jen Verstappen.

Situace na druhém místě konečného pořadí je teď tak vzácně vyrovnaná – Pérez i Charles Leclerc z Ferrari mají shodně 290 bodů a kdo v posledním klání v neděli skončí v Abú Zabí výš, urve druhou pozici pro sebe. Mimochodem, také Leclerc cítil v Brazílii jistou křivdu, protože dojel čtvrtý a příčku před ním skončil kolega Carlos Sainz. A také on toužil po výměně pozic. Nicméně mezi nimi nebyla žádná dohoda, ani Sainz nebyl ze závodu nějakým dlužníkem.

Co se bude v týmu Red Bull dít teď? Christian Horner tvrdí, že na pozávodní schůzce slíbil Verstappen Pérezovi v poslední Velké ceně pomoct. „Když budu mít šanci, tak to udělám. Proto je důležité, že jsme si vše vyjasnili," řekl Verstappen.

Věříte mu?

Reklama

Související témata: